Итни случаи:  

Повикај доктор

Имаше пораст на педијатриски повреди од огнено оружје кои се појавија во детските болници во САД за време на пандемијата COVID-19, според студијата објавена на интернет на 19 декември во JAMA Pediatrics. Стефани Ианторно, д-р, од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јута во Солт Лејк Сити и колегите ги испитуваа современите трендови во педијатриските повреди од огнено оружје пред (април 2018 до декември 2019 година) и за време на пандемијата (април 2020 до декември 2021 година) за да утврдат дали социодемографските фактори на ризик беа слични. Анализата вклучуваше административни податоци од Педијатрискиот здравствен информативен систем за 4.574 деца помлади од 18 години со дијагноза на повреда од огнено оружје.
Истражувачите откриле зголемување од 52 отсто во дијагнозите за повреди од огнено оружје (1.815 пред наспроти 2.759 за време на пандемијата). Забележано е значително зголемување на месечниот просечен број на повреди од огнено оружје (128 во текот наспроти 86 пред пандемијата). Поголем дел од црните деца од нехиспанско потекло (62 наспроти 67 проценти), оние на возраст од 0 до 5 години (12 наспроти 15 проценти) и оние со јавно осигурување (76 наспроти 80 проценти) имале повреди од огнено оружје за време наспроти пред пандемијата. Повредите од огнено оружје по пол, приход на домаќинството, руралност, регион, смртност и намера беа слични пред и за време на пандемијата. При контрола на сите коваријати, пандемијата COVID-19 беше независно поврзана со зголемени месечни повреди од огнено оружје.
„Овие податоци можат да ја информираат здравствената политика и да ги поддржат напорите за застапување за да се спречат повредите од огнено оружје и да се подготват здравствените системи за да обезбедат робусна грижа информирана за траума“, пишуваат авторите.
Ден на здравјето во 2022 година. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview