Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Детето со псоријаза може да има негативен ефект врз квалитетот на животот на мајката, според студијата објавена на интернет на 31 март во Журналот за козметичка дерматологија.
ЕмадЕлдин Абд Елмонеим Елгамал, д-р, од Универзитетот Ал-Азхар во Дамиета, Египет, и неговите колеги ги испитуваа ефектите од детската псоријаза врз квалитетот на животот на мајките. Учесниците вклучија 100 мајки на деца со псоријаза (пустуларна псоријаза, скалп и флексурална псоријаза, солитарна плакета псоријаза, палмоплантарна псоријаза и вулгарна псоријаза [4, 4, 4, 12 и 76 проценти, соодветно]). Квалитетот на животот на мајките беше проценет со помош на Индексот за квалитет на живот на семејната дерматологија (FDLQI).
Истражувачите откриле дека резултатите од FDLQI на мајките варираат од 3 до 25, со средна вредност од 13. Беше забележана значителна директна врска помеѓу резултатот FDLQI на мајката и индексот на сериозност на областа на псоријазата и возраста на нивното дете (r = 0,615 и 0,399, соодветно ), но не беше забележана врска со времетраењето на псоријазата. Највисоки резултати на FDLQI беа забележани за скалпот и флексуралната псоријаза и пустуларна псоријаза.
„Псоријазата во детството може да биде многу одзема време и финансиски оптоварувачко прашање за роднините, што доведува до значителна емоционална вознемиреност“, пишуваат авторите. „Значи, мора да се понудат стратегии за психолошка поддршка и на педијатриските пациенти и на членовите на семејството.
Повеќе информации:
EmadEldin Abd Elmoneim Elgamal et al, Квалитет на живот кај мајки на деца со псоријаза, Журнал за козметичка дерматологија (2023). DOI: 10.1111/jocd.15737

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview