Итни случаи:  

Повикај доктор

Проблемите со менталното здравје меѓу возрасните се сè поголема грижа за јавното здравје. Тие вклучуваат депресија, анксиозност и состојби поврзани со лоши искуства од детството, како што е злоупотреба. Познато е дека неколку фактори влијаат на развојот на менталната болест. Тие вклучуваат анксиозност, рана неволја, социо-економски статус и некои демографски карактеристики, како што е местото каде живее една личност.
Во една неодамнешна студија ја проценивме преваленцата на проблеми со менталното здравје кај возрасните Јужноафрикански. Истражувавме и социо-економски и демографски асоцијации со депресија, анксиозност и неповолни искуства од детството.
Откривме дека Јужноафриканците кои биле изложени на негативни искуства во раното детство имале поголем ризик од веројатна депресија или веројатна анксиозност во зрелоста отколку луѓето кои не се соочиле со неволји во детството. (Велиме „веројатно“ затоа што нашата студија забележа присуство на симптоми. На испитаниците не им беше дијагностициран обучен професионалец за ментално здравје.)
Откривме и дека симптомите на ментална болест почесто ги пријавуваат луѓето со одредени демографски карактеристики. Веројатна депресија и веројатна анксиозност се почесто пријавени кај возрасните кои биле: пензионери и постари од 65 години; вдовец, разведен или разделен; живеење во метрополитенски области; и тоа само со основно образование. Карактеристиките кои беа значајни во нашата студија имаат тенденција да бидат поврзани со релативна сиромаштија.
Ова го потврдува она што беше претходно предложено. Дека сиромаштијата и разликите село-град се поврзани со ризик за ментално здравје.
Во 2009 година, речиси 20% од возрасните Јужноафрикански граѓани страдаа од нарушено ментално здравје. Според една студија од 2013 година, преваленцата на депресија била најголема во Источниот Кејп (31,4%) – една од најсиромашните провинции во земјата. Истражувањето направено меѓу жителите на неформалните населби во 2021 година покажа дека речиси една од секои пет жени пријавиле умерени до тешки нивоа на анксиозност. И повеќе од половина од возрасните во Јужна Африка биле изложени на негативни искуства во детството и адолесценцијата.
Распространетоста на ризикот од ментална болест варира низ провинциите. Социо-економските и демографските детерминанти на менталната болест, исто така, варираат низ провинциите. Овие наоди ја нагласуваат потребата од насочени и достапни интервенции и програми за советување.
Интервјуиравме 3.402 возрасни во деветте провинции на Јужна Африка во периодот од септември до октомври 2021 година. Повеќето од учесниците беа на возраст под 44 години. Користивме клинички потврдени скрининг анкети за да откриеме симптоми на депресија, анксиозност и негативни искуства од детството. На испитаниците им беа поставувани прашања за тоа колку често – во претходниот двонеделен период – им пречеле проблемите наведени во скрининг анкетата.
Веројатната депресија имала пет нивоа: минимална, блага, умерена, умерено тешка и тешка.
Повеќе од една четвртина (25,7%) од испитаниците пријавиле умерени до тешки симптоми на веројатна депресија. Провинцијата Северен Кејп објави највисока преваленца (38,8%). Провинцијата Фри Стејт објави најниска преваленца (14,7%).
Преваленцата на веројатната депресија беше највисока кај:
испитаници 65 години или постари (39% од оваа возрасна група покажале знаци на веројатна депресија)
испитаници кои биле вдовици, разведени или разделени (32,6%)
оние со само основно образование (32,1%)
оние кои биле во пензија (30,6%)
испитаници кои живеат во метрополите (27,0%)
жени (26,7%)
оние со помал имот на домаќинствата (26,4%).
За да ја процениме веројатната анксиозност, им поставивме на испитаниците прашања за тоа колку често доживеале општи симптоми на анксиозност.
Нашето истражување сугерира дека 17,8% од испитаниците во Јужна Африка имале веројатна анксиозност. Повторно, провинцијата Северен Кејп објави највисока преваленца (29,3%). Провинцијата КваЗулу-Натал имаше најниска преваленца (8,6%).
Веројатната анксиозност беше најголема кај:
испитаници на возраст од 65 или повеќе години (22,6% од овие испитаници имале веројатна анксиозност)
невработени (21,9%)
испитаници кои завршиле само основно училиште (20,4%)
вдовец, разведен или разделен (20,4%)
оние кои живеат во метрополите (19,7%).
Несаканите искуства од детството се потенцијално трауматски настани кои се случуваат пред возраст од 18 години. Тие можат да бидат емоционална, физичка или сексуална злоупотреба или дисфункција во домаќинството.
Повеќе од еден од пет испитаници пријавил висока изложеност на несакани настани од детството (23,6%). Провинциите Западен и Источен Кејп објавија највисоки средни резултати.
Високата изложеност на негативни искуства од детството, исто така, била поприсутна кај испитаниците кои:
имал само основно образование (35,1%)
биле невработени (30,8%)
имаше помалку ресурси (28,9%)
биле на возраст од 45-54 години (28,2%)
биле во брак или заеднички живот (25,1%)
живееле во рурални средини (24,9%).
Нашите наоди се во согласност со постојните истражувања. На пример, Источниот Кејп – една од најсиромашните провинции во Јужна Африка, со 67,3% од возрасните кои живеат под прагот на сиромаштија – објавија највисока преваленца на негативни искуства од детството.
Оваа студија обезбедува важни докази за фактори поврзани со депресија и анксиозност. Нашите наоди би можеле да помогнат да се идентификува како функционираат овие здруженија и како да се интервенира.
Севкупно, студијата покажа дека веројатната депресија, веројатната анксиозност и неповолното искуство во детството варираат во деветте провинции.
Провинциската анализа на податоците може да го информира провинциското обезбедување на услуги.
Извештаите за веројатна депресија, веројатна анксиозност и неповолни искуства од детството беа двигатели. Извештаите значително се разликуваа врз основа на социо-економските и демографските карактеристики на луѓето како што се брачниот статус, возраста, стекнатото образование, статусот на вработување и животните околности. Нашите докази сугерираат дека овие фактори ја зголемуваат фреквенцијата и степенот на депресија и анксиозност независно еден од друг.
Веројатната депресија и анксиозност беа поврзани со неповолни искуства од детството и едни со други. Повеќе од половина – 58,1% – од испитаниците со веројатна депресија исто така пријавиле веројатна анксиозност.
Според тоа, нашите наоди сугерираат дека пријавените негативни искуства од детството ги ставаат луѓето на поголем ризик од проблеми со менталното здравје во зрелоста. Тоа е уште една причина да се интервенира во раното детство.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview