Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите кои проучувале повеќе од 300 педијатриски пациенти кои примале трансплантација на срце во текот на изминатите 36 години на Универзитетот во Флорида, документирале како напредокот во технологијата, техниката и управувањето со пациентите ги подобриле резултатите за помладите пациенти со посериозни срцеви заболувања, се вели во студија објавена. овој месец во списанието на Американскиот колеџ за хирурзи. Во она што може да биде една од најголемите серии досега на педијатриски трансплантации на срце во една институција, истражувачкиот тим предводен од Марк С. Блајвеис, MD, FACS и Џефри П. Џејкобс, MD, FACS, ја одвои 36-годишната студија. период во две различни епохи – од 1986 до 2010 година, во која 149 педијатриски пациенти имале трансплантација на срце, и од 2011 до 2022 година, во која 162 пациенти имале трансплантација на срце (некои деца имале повеќекратни трансплантации).
Тие, исто така, ги презентираа своите наоди на 134-тиот годишен состанок на Јужната хируршка асоцијација во Палм Бич, Флорида, во декември 2022 година.
„Испитувавме 311 деца кои имале трансплантација на срце во текот на 36 години и откривме дека со текот на времето, пациентите стануваат многу покомплицирани поради различни причини. “, рече д-р Џејкобс. „Ова откритие ни кажува дека, по внимателно разгледување и мултидисциплинарен придонес, можеме да понудиме трансплантација на срце на некои од најризичните деца и да имаме очекувања за разумно добри резултати“.
Д-р Блајвеис и д-р Џејкобс се педијатриски кардиохирурзи во Центарот за вродени срце, Одделите за хирургија и педијатрија, на Универзитетот во Флорида во Гејнсвил.
Студијата покажа дека во поновиот период од 2011 до 2022 година, пациентите биле помлади (6,6 наспроти 8,7 години, во просек) и повеќе од двојно повеќе биле доенчиња (37,9% наспроти 17,5%).
Значително повисоки проценти од пациентите во последната ера имале сериозни вродени срцеви заболувања (53,8% наспроти 39%) или биле на апарат за вентрикуларна помош во времето на трансплантацијата (33,7% наспроти 9,1%), зголемувајќи ја сложеноста на успешната трансплантација. Апарат за вентрикуларна помош, или VAD, е механички уред кој помага при пумпање крв од коморите во долниот дел на срцето до остатокот од телото или, поретко, до белите дробови.
И покрај тоа што во последните години се забележани пациенти со посериозни вродени срцеви заболувања, преживувањето беше подобро во сите моменти во времето во најновата ера, со статистички значајно подобро преживување и на 1 и на 5 години. На пример, 1-годишното преживување беше 82,4% и 90,3% во првата и втората ера, соодветно. Стапките на петгодишно преживување беа 70,7% и 83%, соодветно.
Иако само на едно место и ретроспектива – што може да го ограничи дали овие резултати се генерализираат низ други институции – студијата нагласува бројни достигнувања во трансплантацијата на срце, особено кај децата, во последниве години.
Овие достигнувања вклучуваат подобрени терапии за имуносупресија за да се спречи отфрлање на ткивото на трансплантација, напредок во техниките и пристапите за понуда на трансплантација на пациенти кои развиле сензибилизација на ткивото на трансплантација на донор, подобри пристапи за управување со пациенти со една комора и подобрувања во зачувувањето на донаторските срца.
Сепак, подобрувањата во преживувањето кај децата кои имале трансплантација на срце ги надминуваат техниките и технологијата, објасни д-р Блејвеис.
„Собравме мултидисциплинарен тим од експерти вклучени во донесувањето одлуки пред трансплантацијата“, рече тој. „Имаме и тим од фокусирани поединци кои вршат трансплантација. Понатаму, во доменот на постоперативна нега, научивме многу за тоа како да се грижиме за помалите бебиња и деца низ целиот спектар на педијатриски и вродени срцеви заболувања, и ги екстраполираме овие лекции во грижата за сложени деца по трансплантација на срце во ИЦУ“.
Додаде д-р Џејкобс, „Не е можно да се идентификува една единствена причина зошто резултатите се подобри сега отколку пред 10 и 20 години, бидејќи постојат повеќе причини кои ги поттикнуваат овие подобрени резултати. Сепак, навистина можеме да го поделиме напредокот во три области: напредок во предоперативниот менаџмент, интраоперативниот менаџмент и постоперативниот менаџмент“.
„Кумулативниот збир на овие достигнувања придонесе пациентите да поминат подобро и да можеме да се грижиме за пациентите со поголем ризик на кои, пред 20 години, веројатно не би им била понудена трансплантација. Сите овие достигнувања и подобрени резултати се споредни за знаењето и вештините на многуте членови на нашиот мултидисциплинарен тим“.
Ова истражување е единствено меѓу студиите за детска трансплантација на срце поради големиот број педијатриски пациенти кои се подложени на трансплантација на срце во една институција и долгото времетраење на следењето, според д-р Џејкобс.
Подгрупата на „пациенти со голем предизвик“ во испитуваната популација ја зголемува нејзината уникатност, додаде тој. „На Универзитетот во Флорида, на подгрупа деца сега им се нуди трансплантација на срце на кои навистина не им беше понудена трансплантација во минатото и во моментов не им се нуди трансплантација во многу други болници кои прават педијатриски трансплантации“, рече тој.
„Ова се некои од најмалите бебиња со некои од најкомплексните болести, бебиња кои се раѓаат со една функционална комора наместо две, или бебиња кои не се способни да останат живи без механички вентрикуларен уред за помош пред да се најде донорско срце.
„Мислам дека многумина од нас сега препознаваат дека можеме да оцениме некои од овие исклучително комплицирани типови на пациенти и да утврдиме дека тие навистина се трансплантирани“, додаде д-р Блејвеис. „Во одредени случаи, можеме да ја прошириме трансплантацијата надвор од стандардната ситуација, а кај повеќето пациенти, ризикот од трансплантација на срце не е премногу голем.
Повеќе информации:
Mark S Bleiweis et al, Трансплантација на срце кај пациенти помали од 18 години: Споредба на 2 периоди над 36 години и 323 трансплантации во една институција, весник на Американскиот колеџ за хирурзи (2023). DOI: 10.1097/XCS.00000000000000604
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview