Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Глазгов
Девојчињата адолесценти имаат полошо ментално здравје и благосостојба насекаде во споредба со момчињата, покажува новиот извештај од истражувањето на Регионалната канцеларија на СЗО за Европа објавен денеска, Светскиот ден на менталното здравје.
Д-р Џо Инчли од Универзитетот во Глазгов е меѓународен координатор на истражувањето на здравственото однесување кај децата на училишна возраст (HBSC). Истражувањето ги следи здравствените однесувања и социјалните средини на речиси 280.000 момчиња и девојчиња на возраст од 11, 13 и 15 години од 44 земји во Европа, Централна Азија и Канада.
Извештајот „Фокус на менталното здравје и благосостојбата на адолесцентите во Европа, Централна Азија и Канада“ се заснова на податоците од истражувањето на HBSC 2021/2022 година.
Откриено е дека девојчињата имаат постојано пониски резултати за задоволство од животот, ментална благосостојба и самооценето здравје, а повисоки за осаменост од момчињата. Околу една четвртина од 15-годишните девојчиња изјавиле дека се чувствувале осамено поголемиот дел од времето или секогаш во изминатата година, во споредба со околу едно од седум момчиња.
Иако се верува дека пандемијата COVID-19 и нејзините мерки за ограничување одиграле улога, тие не се единственото објаснување. Всушност, задоволството од животот и самооценетото здравје кај адолесцентите, особено девојчињата, е во опаѓање од 2018 година, дури и пред пандемијата, додека има пораст на повеќе здравствени поплаки – како што се тешкотии со спиење, болки во грбот или главоболки или чувство ниско – од 2014 година.
„Мислам дека има многу девојки кои се понижуваат затоа што се како „Дали сум доволно добра? резултатите. „Тие се понижуваат и се тепаат за џабе. Не се ценат себеси за тоа што се“.
Истражувањето исто така покажа дека една третина од адолесцентите се чувствуваат нервозни или раздразливи повеќе од еднаш неделно во последните шест месеци. Еден од четворица пријавил потешкотии со спиењето (29%) и/или чувство на недостаток (25%). Еден од пет (20%) пријавил чести главоболки повеќе од еднаш неделно.
Извештајот, исто така, ги повторува долгогодишните наоди дека социо-економскиот статус е показател за менталното здравје, при што целокупното здравје е полошо кај адолесцентите од помалку богатите семејства.
Можноста за следење на менталното здравје на децата и адолесцентите, како на пример преку истражувањата на HBSC, може да помогне да се одреди влијанието на националните или регионалните активности за подобрување на менталното здравје и благосостојба.
„Со своите долгорочни трендови, HBSC ни ​​овозможува да го следиме влијанието на пошироките општествени промени и индивидуалниот начин на живот врз здравствените резултати за адолесцентите“, рече Џо Инчли. „Поважно, ни овозможува да слушнеме од самите млади луѓе за прашањата што им се важни и факторите кои влијаат на нивното здравје и благосостојба. во кој адолесцентите можат да напредуваат“.
„Предизвиците со кои се соочуваат младите денес се разновидни и напорни, почнувајќи од климатската криза до академски притисоци и општествени очекувања до продорното влијание на социјалните медиуми“, рече д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.
„Наша колективна одговорност е да обезбедиме дека ја имаат поддршката и ресурсите што им се потребни за успешно да се справат со овие предизвици. Само минатиот месец, СЗО/Европа ја лансираше мрежата Youth4Health, која ќе им даде на младите место на масата во одлуките за нивното здравје и благосостојба. Денес – на Светскиот ден на менталното здравје – стоиме заедно за да ја нагласиме клучната важност на менталното здравје на младите.”.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview