Итни случаи:  

Повикај доктор

Новото истражување објавено во Diabetologia е првата студија која покажува дека дебелината кај децата е поврзана со зголемен ризик од четири од петте неодамна предложени подтипови на дијабетес кај возрасни. Студијата е на Јуксиа Веи, Институт за еколошка медицина, Каролинска институт, Стокхолм, Шведска и колеги. Во 2018 година, една револуционерна студија идентификуваше пет нови подтипови на дијабетес кај возрасни: тежок автоимун дијабетес (SAID, вклучувајќи дијабетес тип 1 и латентен автоимун дијабетес кај возрасни [LADA]) и четири подтипови на дијабетес тип 2 (тежок инсулин-дефицит дијабетес [SIDD], тежок дијабетес отпорен на инсулин [SIRD], благ дијабетес поврзан со дебелината [MOD] и благ дијабетес поврзан со возраста [MARD]). SIDD, SIRD, MOD и MARD во моментов се колективно класифицирани како дијабетес тип 2. Овие подтипови на дијабетес се разликуваат по нивните клинички карактеристики, компликации и генетско потекло. Не е јасно дали тие се разликуваат и во факторите на ризик што може да се модифицираат.
Распространетоста на детската дебелина се зголемува ширум светот. Детската маснотија е поврзана со неколку хронични болести, вклучувајќи дијабетес тип 1 кај децата и дијабетес тип 2; сепак, никогаш не е истражено во врска со неодамна предложените подтипови на дијабетес кај возрасни. Во оваа студија, авторите имаа за цел да ги споредат ефектите од големината на телото во детството врз ризикот од различни подтипови дијабетес што се појавуваат кај возрасните. Тие користеа статистичка техника позната како Менделова рандомизација (МР), каде што генетските информации се користат за проучување на врската помеѓу факторот на ризик од животната средина и болеста, истовремено земајќи го предвид влијанието на другите фактори на ризик.
Авторите користеле податоци од Биобанката на Велика Британија за нивната студија. Тие извлекоа збирна статистика за големината на телото во детството од студија за асоцијација на 453.169 европски учесници кои сами пријавиле големина на телото (потенко, приближно просечна и подебел/поголема) на возраст од 10 години во студијата на Обединетото Кралство Biobank. Студијата вклучи повеќе од 200 генетски мутации како индикатори за големината на телото во детството и ги поврза со LADA (267) и другите видови дијабетес (275).
Резултатите покажаа дека повисоките нивоа на маснотија во детството (децата кои се сметаат себеси за подебели/поголеми од другите деца во споредба со децата кои се сметаат себеси за просечна големина на телото) се поврзани со 62% зголемен ризик од LADA, што е двојно зголемување на ризикот на SIDD, речиси тројно зголемен ризик од SIRD и 7 пати зголемен ризик од MOD. Единствениот подтип на дијабетес кој не покажува поврзаност со детската дебелина е МАРД.
Претходните студии од овој вид (со користење на МР) открија дека големината на телото во детството е поврзана со удвојување на ризикот и за дијабетес тип 1 (средна возраст на дијагноза 16 години) и за дијабетес тип 2. Авторите велат: „Ги прошируваме овие наоди демонстрирајќи дека детската маснотија е фактор на ризик за четири од пет неодамна предложени подтипови на дијабетес“.
Авторите велат дека нивната студија открива потенцијално различни механизми кои ја поврзуваат детската маснотија со различни подтипови на дијабетес. Врската помеѓу големината на телото во детството и SIRD или MOD е очекувана, со оглед на негативните ефекти на масното ткиво врз чувствителноста на инсулин. Интересно е тоа што децата со повисоко ниво на маснотија, исто така, имале повисоки ризици од LADA и SIDD, кои се карактеризираат со недостаток на инсулин. Овој феномен може да се објасни со фактот дека нарушената секреција на инсулин е заеднички зафатена од вишокот маснотии околу панкреасот и отпорноста на инсулин.
Авторите заклучуваат: „Нашите анализи покажуваат дека дебелината кај децата е фактор на ризик за четири од петте предложени нови подтипови на дијабетес кај возрасни, без разлика дали тие се класифицирани како првенствено карактеризирани со автоимунитет, недостаток на инсулин, отпорност на инсулин или дебелина. Детската дебелина се чини дека е фактор на ризик за суштински сите видови дијабетес кај возрасните, освен за благ дијабетес поврзан со возраста. Ова ја нагласува важноста од спречување на дебелината кај децата.
Повеќе информации:
Yuxia Wei et al, Детска маснотија и нови подтипови на дијабетес кај возрасни: менделова рандомизација и студија за генетска корелација на ниво на геном, Diabetologia (2023). DOI: 10.1007/s00125-023-05883-x
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview