Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од страна на UT Southwestern Medical Center
Дебелината и постарата возраст се значајни предиктори за сериозноста на опструктивната ноќна апнеја (ОСА) кај децата, открија истражувачите од UT Southwestern Medical Center и Children’s Health.
Студијата, објавена во Laryngoscope Investigative Otolaryngology, ја зголемува свеста за улогата на дебелината во педијатриската OSA и нејзините поврзани ефекти врз когнитивните дефицити, оштетените академски перформанси, проблемите во однесувањето и прекумерната дневна поспаност, како и нејзиното долгорочно влијание врз кардиоваскуларното здравје. .
OSA е нарушување на спиењето кое се карактеризира со повторлива опструкција на горните дишни патишта што ја нарушува вентилацијата и спиењето. Се дијагностицира со помош на полисомнографија која трае цела ноќ, која ги снима мозочните бранови, нивото на кислород во крвта и отчукувањата на срцето и дишењето за време на спиењето.
Традиционалниот третман за педијатриски пациенти е аденотонзилектомија – хируршко отстранување на аденоидите и крајниците – иако некои деца ќе продолжат да го имаат она што се нарекува резидуална OSA по операцијата.
„ОСА обично се смета за состојба која ги погодува возрасните“, рече Ромен Ф. Џонсон, М.Д., М.П.Х., професор по отоларингологија – хирургија на глава и врат на UT Southwestern и педијатриски отоларинголог во Детско здравје, кој ја водел студијата.
„Но, со растечката стапка на детска дебелина, гледаме зголемен број на педијатриски пациенти со OSA. Нашата студија сугерира дека повисоките нивоа на дебелина и напредната возраст се клучни придонесувачи за ова прашање и дека напорите за справување со детската дебелина може да имаат позитивно влијание во подобрување на квалитетот на спиењето и намалување на негативните ефекти од ОСА и преостанатата ОСА“.
Тимот на д-р Џонсон првично се обиде да ја разбере подобро врската помеѓу социоекономскиот статус (СЕС) и педијатриската ОСА со проучување на медицинската евиденција на 249 деца на возраст од 18 години или помлади кои биле подложени на полисомнограм и аденотонзилектомија во Детско здравје во период од една година.
Истражувачите користеа метрика наречена индекс на лишување од областа (ADI) – која ги дефинира недостатоците на ниво на соседството преку 17 социјални детерминанти, како што се образованието, вработувањето и мерките за сиромаштија – за да го испитаат ефектот на SES врз педијатриската OSA.
„Откривме дека лишувањето на ниво на соседство, мерено со рангирањето на ADI, не беше предиктор за сериозноста на OSA или преостанатиот OSA по операцијата“, забележа д-р Џонсон. „Сепак, откривме дека тешката ОСА е поврзана со дебелината и дека преостанатата ОСА е поврзана со постарите, а адолесцентите се најчесто погодени“.
Иако истражувањето не покажа директна врска помеѓу сериозноста на SES и OSA, д-р Џонсон рече дека е потребно дополнително истражување на врската.
„Клучно е да се разбере како социо-економскиот статус се вкрстува со педијатриската OSA, бидејќи социјалните недостатоци можат дополнително да влијаат на последиците од лошиот квалитет на спиењето“, додаде д-р Џонсон, кој е и директор за квалитет и безбедност на Одделот за отоларингологија на UTSW. „Децата кои ги доживуваат двете може да бидат изложени на поголем ризик и да бараат насочени интервенции.
Повеќе информации:
Џени Ким и сор., Проценка на неповолност на ниво на соседство и сериозност на педијатриска опструктивна ноќна апнеја, Ларингоскоп Истражувачка отоларингологија (2023). DOI: 10.1002/lio2.1098
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview