Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Alice Goisis, The Conversation
Да се ​​биде единец е „болест сама по себе“, според психологот од 19 век, Стенли Г. Хол. Иако ставовите на Хол и методите на научно истражување беа доведени во прашање и критикувани, оттогаш опстојува само угледот на децата како разгалени, презаштитени и осамени.
Ако сте родител на единствено дете, можеби сте биле загрижени за тоа како растењето без браќа и сестри може да влијае на социјалните вештини на вашето дете. Но, истражувањето покажа дека само децата не се разликуваат од нивните врсници со браќа и сестри кога станува збор за карактерот и дружељубивоста.
Моето истражување со колегите откри дека кога гледам како децата се покажале во когнитивните тестови, само децата имаат тенденција да бидат слични на децата кои растат со еден брат или сестра.
Уште повеќе, сакавме да откриеме дали само разликите или сличностите на децата со децата со браќа и сестри може да имаат повеќе врска со карактеристиките на нивните родители отколку со тоа дали имаат или не браќа и сестри.
Откривме дека само когнитивниот развој на децата до 11-годишна возраст е повеќе засегнат од работите како што се односите на нивните родители и социо-економскиот статус на нивното семејство отколку дали имаат браќа и сестри. Кои финансиски и емоционални ресурси има во домаќинството во целина може да биде поважно во одредувањето на резултатите од животот на децата отколку со колку деца треба да ги споделат овие ресурси.
Студијата се потпираше на податоци од британската група студии. Ова се национално репрезентативни истражувања кои го следат животот на групи од 5.362 деца родени во 1946 година, 17.416 родени во една недела во 1958 година, 16.571 родени во една недела во 1970 година и 19.244 родени околу 2001 година во Британија. Податоците собираат обемни информации за членовите на групата и нивните семејства, вклучувајќи го нивото на образование на родителите, социјалната класа и структурата на семејството.
За да го измериме развојот на децата, ги разгледавме резултатите од когнитивните тестови што децата во студијата ги правеа на возраст од 10 или 11 години. Овие тестови ги оценуваа нивните вербални вештини.
Само децата покажаа слични когнитивни резултати со децата од две детски семејства и повисоки резултати од децата кои растат со два или повеќе браќа и сестри. Сепак, единствената детска „предност“ се чини дека е послаба во групата од 2001 година во споредба со постарите групи.
Успеавме да покажеме дека варијацијата што ја набљудувавме низ генерации може делумно да се припише на променливите карактеристики на само-детските семејства. Откривме дека семејствата со самохрани деца во Британија, во просек, имаат тенденција да бидат подобро. Меѓутоа, со текот на времето да се биде единствено дете станува се повеќе поврзано со потенцијално неповолни услови, како што е растењето со разделени родители.
Променливиот состав на семејствата со самохрани деца помага да се објасни зошто, во споредба со минатото, само децата во денешно време покажуваат помала предност во споредба со децата кои растат со браќа и сестри.
Земени заедно, резултатите сугерираат дека имањето или немањето браќа и сестри нема големо влијание, или барем има помало во споредба со другите семејни карактеристики. На пример, нашето истражување покажа дека растењето во обесправено домаќинство се чини дека има поголем ефект врз тоа како децата поминале во когнитивните тестови отколку да се биде единствено дете наспроти растење со браќа и сестри.
Резултатите, исто така, сугерираат дека е време да се оддалечиме од перспективата на само децата како единствена група која споделува одредени особини.
Наместо тоа, треба да ја прифатиме идејата дека веројатно постојат различни начини да се има единствено дете, кои вклучуваат да се има единствено дете по избор или поради надворешни околности. Овие патишта, пак, се важни и ги обликуваат резултатите и животните траектории на децата.
Да се ​​биде единец не е безвременски концепт и искуство. Тоа зависи од промените во општествата и од разновидните семејства кои имаат само деца. Оваа промена во нашиот пристап кон тоа како ги гледаме и проучуваме само децата не само што ќе го зголеми нашето разбирање туку и ќе помогне да се разоткријат стереотипите кои сè уште опстојуваат во општото општество.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview