Итни случаи:  

Повикај доктор

Според истражувачите од Кембриџ, воведувањето на давачката за индустријата за безалкохолни пијалоци – „данок на слатки пијалоци“ – во Англија беше проследено со пад на бројот на случаи на дебелина кај постарите деца од основно училиште. Земајќи ги предвид тековните трендови во дебелината, нивните проценки сугерираат дека околу 5.000 случаи на дебелина годишно може да се спречени само за шест девојчиња. Студијата, објавена денес во PLOS Medicine, го разгледуваше влијанието на давачката врз децата на возраст за прием и оние во шестата година, но не најде значајна поврзаност помеѓу данокот и нивоата на дебелина кај момчињата од шестата година или помалите деца од приемната класа.
Дебелината стана глобален јавно здравствен проблем. Во Англија, едно од десет деца на возраст за прием (од четири до пет години) живее со дебелина и оваа бројка се удвојува на едно од пет деца во шестата година (10 до 11 години). Децата кои се дебели имаат поголема веројатност да страдаат од сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи висок крвен притисок, дијабетес тип II и депресија во детството и во подоцнежниот живот.
Во ОК, младите консумираат значително повеќе додадени шеќери отколку што е препорачано – до крајот на адолесценцијата, тие обично консумираат 70 g додаден шеќер дневно, што е повеќе од двојно повеќе од препорачаната количина (30 g). Голем извор на ова се пијалоците засладени со шеќер. Децата од сиромашните домаќинства имаат поголема веројатност да бидат изложени на ризик од дебелина и да бидат тешки консументи на пијалоци засладени со шеќер.
Во април 2018 година, за да ги заштитат децата од прекумерна потрошувачка на шеќер и да се справат со дебелината кај децата, владите на Обединетото Кралство воведоа двостепен данок на шеќер за безалкохолните пијалоци – давачка за индустријата за безалкохолни пијалоци. Данокот беше насочен кон производителите на пијалоци за да ги поттикне да ја намалат содржината на шеќер во безалкохолните пијалоци.
Истражувачите од Одделението за епидемиологија на Советот за медицински истражувања (MRC) на Универзитетот во Кембриџ ги следеа промените во нивоата на дебелина кај децата во Англија во приемната година и шестата година помеѓу 2014 и 2020 година. Земајќи ги предвид претходните трендови во нивоата на дебелина, тие ги споредија промените во нивоата на дебелина 19 месеци по стапувањето на сила на данокот за шеќер.
Тимот откри дека воведувањето на данокот за шеќер е поврзано со релативно намалување за 8%* на нивоата на дебелина кај девојчињата од шестата година, што е еквивалентно на спречување на 5.234 случаи на дебелина годишно само во оваа група. Намалувањата беа најголеми кај девојчињата чии училишта беа во сиромашните области, каде што е познато дека децата консумираат најголемо количество засладени пијалоци – оние што живеат во најсиромашните области забележаа намалување од 9%.
Сепак, тимот не најде поврзаност помеѓу стапувањето на сила на данокот на шеќер и промените во нивоата на дебелина кај децата од приемната класа. Кај момчињата од 6 година, немаше севкупна промена во преваленцата на дебелината.
Д-р Нина Роџерс од Единицата за епидемиологија на MRC во Кембриџ, првиот автор на студијата, рече: „Итно треба да најдеме начини да се справиме со зголемениот број деца кои живеат со дебелина, во спротивно ризикуваме нашите деца да растат да се соочат со значителни здравствени проблеми. Тоа беше една од причините зошто беше воведена таксата за индустријата за безалкохолни пијалоци во ОК, а доказите досега се ветувачки.Првпат покажавме дека веројатно помогнало да се спречи дебелеење на илјадници деца секоја година.
„Сепак, тоа не е јасна слика, бидејќи главно постарите девојчиња имаа корист. Но, фактот што ја видовме најголемата разлика меѓу девојчињата од областите со висока депривација е важен и е чекор кон намалување на здравствените нееднаквости со кои се соочуваат. ”
Иако истражувачите најдоа асоцијација наместо причинско-последична врска, оваа студија додава на претходните наоди дека давачката била поврзана со значително намалување на количината на шеќер во безалкохолните пијалоци.
Вишиот автор, професорот Џин Адамс од Одделението за епидемиологија на MRC рече: „Знаеме дека консумирањето премногу зашеќерени пијалоци придонесува за дебелина и дека таксата за безалкохолни пијалоци во Велика Британија доведе до пад на количината на шеќер во безалкохолните пијалоци достапни во ОК, па затоа има смисла дека и ние гледаме пад на случаите на дебелина, иако тоа го откривме само кај девојчињата.Децата од посиромашно потекло имаат тенденција да консумираат најголема количина на зашеќерени пијалоци, а токму кај девојчињата во оваа група видовме најголема промена .
Има неколку причини зошто данокот на шеќер не доведе до промени во нивото на дебелина кај помалите деца, велат тие. Многу малите деца консумираат помалку пијалоци засладени со шеќер од постарите деца, така што давачката за безалкохолни пијалоци би имала помал ефект. Слично на тоа, овошните сокови не се вклучени во давачката, но придонесуваат за слични количества шеќер во исхраната на малите деца како пијалоците засладени со шеќер.
Сепак, не е јасно зошто данокот на шеќер може поинаку да влијае на преваленцата на дебелина кај девојчињата и момчињата, особено затоа што момчињата се поголеми консументи на пијалоци засладени со шеќер. Едно објаснување што го предложија истражувачите е можното влијание на рекламирањето – бројни студии открија дека момчињата често се изложени на повеќе рекламни содржини за храна отколку девојчињата, и преку повисоките нивоа на гледање телевизија и во начинот на кој рекламите се врамени. Физичката активност често се користи за промовирање нездрава храна, а момчињата, во споредба со девојчињата, се покажаа дека имаат поголема веројатност да веруваат дека енергетската нездрава храна прикажана во рекламите ќе ги зголеми физичките перформанси и затоа е поголема веројатноста да изберат енергетски густа и хранливи материи. лоши производи по одобрувањата на познатите личности.
Студијата беше соработка во која учествуваа истражувачи од Универзитетот во Кембриџ, Лондонската школа за хигиена и тропска медицина, Универзитетот во Оксфорд, Институтот за детско здравје на Great Ormond Street и Универзитетот во Бат. Беше поддржан од Националниот институт за истражување на здравјето и грижата и Советот за медицински истражувања.
Забелешка: *Релативно намалување е разликата помеѓу очекуваната инциденца на дебелина доколку не беше воведен данокот за шеќер и вистинската инциденца.
Повеќе информации:
Асоцијации помеѓу траекториите на преваленца на дебелина кај децата од англиско основно училиште и таксата за индустријата за безалкохолни пијалоци во Обединетото Кралство: анализа на прекини временски серии на податоците од надзорот, PLoS Medicine (2023). DOI: 10.1371/journal.pmed.1004160
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview