Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Вајли
Неодамнешната анализа на сите релевантни објавени студии открива недостаток на докази за одредување на дозирањето, безбедноста и ефикасноста на медицинската марихуана или производите што содржат канабис за управување со симптомите што ги доживуваат децата со рак. Анализата е објавена на интернет во Cancer.
Иако третманите за детски рак се значително подобрени, па дури и доведоа до лекови за многу пациенти, многу деца сè уште страдаат од симптоми како што се болка, анксиозност и губење на тежината поврзани со ракот и неговиот третман.
Во текот на последната деценија, производите од канабис – и синтетичките канабиноиди и природните фитоканабиноиди – се здобија со популарност кај пациентите и семејствата за справување со такви симптоми, но педијатриските онколози се претпазливи да одобрат канабис за нивните пациенти со оглед на ограничените податоци за информирање за дозирањето, изборот на производи и следење на безбедноста.
За да обезбеди увид за лекарите и родителите и да информира за претстојното клиничко испитување, тим предводен од Лорен Е. Кели, д-р, вонреден професор по фармакологија и терапевтика на Факултетот за здравствени науки Ради на Универзитетот во Манитоба, извршил пребарување медицинската литература да ги сумира постојните знаења за потенцијалните придобивки и штети на производите од канабис кај децата со рак.
Истражувачите идентификуваа 19 уникатни студии со вкупно 1.927 учесници со рак: осум ретроспективни прегледи на графикони, седум рандомизирани контролирани испитувања, две отворени студии и два извештаи за случаи. Проучените производи вклучуваа канабиноиди од медицинска класа (како што е лекот набилон на рецепт), синтетички канабиноиди и неодредени билни екстракти од канабис. Производите најчесто се користеле за справување со гадење и повраќање предизвикани од хемотерапија.
Во рандомизираните контролирани испитувања, пациентите кои користеле канабиноиди имале поголема веројатност да доживеат поспаност, чувство на висока температура, вртоглавица и сува уста. Исто така, учесниците во испитувањето кои примале канабиноиди имале речиси четири пати поголема веројатност да се откажат од студијата поради несакани настани, во споредба со контролната група која примала плацебо. Низ сите вклучени студии, не беа пријавени сериозни несакани дејства поврзани со канабисот.
Д-р Кели и нејзините колеги забележаа дека повеќето студии не ги опишуваат адекватно видовите, дозирањето, зачестеноста и начините на администрација на производите од канабис, а резултатите беа измешани и беа пријавени на различни начини. Затоа, истражувачите треба да развијат стандарди за известување за изложеност на канабис, ефекти поврзани со канабисот и исходи од пациентите.
„Беше тешко да се измери користа низ студиите, со оглед на низа различни исходи и дизајни на студии; сепак, во интервентни студии со активни контролни групи, канабиноидите беа подобри во управувањето со гадење и повраќање. Недостигаат податоци за ефектите на канабиноидите врз болката, расположението , спиење и квалитет на живот поврзан со здравјето“, рече д-р Кели.
„Со оглед на тоа што некои деца пријавуваат бенефиции, а некои деца доживуваат несакани настани, од клучно значење е да се спроведат поригорозни студии кои ги проценуваат ефектите на канабиноидите врз децата со рак и да се споделат со родителите, пациентите и заедницата за здравствена заштита“.
Овој преглед на литературата го информираше дизајнот на CANnabinoids во педијатриската онкологија (CAN-PONC), кој ќе започне со регрутирање на 60 пациенти во тест за подносливост со три раце подоцна оваа зима.
Повеќе информации:
Manik Chhabra et al, Канабиноиди за управување со симптоми кај деца со рак: систематски преглед и метаанализа, Рак (2023). DOI: 10.1002/cncr.34920
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview