Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Пао Ванг, клиника Мајо
Инфекциите на средното уво се предизвикани од бактерија или вирус што ја инфицира течноста што се акумулира во средното уво. Овие инфекции често се случуваат кога детето има настинка, алергија или болест на горниот респираторен тракт. Инфекциите на увото може да бидат болни и да предизвикаат тешкотии со спиењето или слухот. За жал, тие се и една од најчестите инфекции кај децата.
Вметнувањето цевки во увото е третман за хронични инфекции на увото. Еве ги одговорите на прашањата за оваа постапка:
Ушните цевки се мали, шупливи цилиндри направени од мека пластика. Тие се ставаат во тапанчето и овозможуваат воздухот да циркулира помеѓу надворешното и средното уво.
Миринготомија, процедура за вметнување ушни цевки, е најчестата хируршка процедура што се изведува кај деца. Децата имаат поголем ризик од течење на носот и инфекции на увото, бидејќи нивните евстахијални туби се пократки и потесни од оние на возрасните. Бидејќи евстахијските туби кај децата не се толку развиени, тие можат полесно да се воспалат или иритираат. Ова доведува до инфекции на увото. Ушните цевки може да помогнат да се намали притисокот што се создава за време на инфекција или целосно да се спречи инфекцијата.
Иако постапката е почеста кај децата, вметнувањето ушни цевки може да им помогне и на возрасните кои доживуваат повторливи инфекции на увото.
Ушните цевки веројатно ќе им помогнат на децата кои имаат хронични инфекции на увото. Ова значи дека оние кои имале најмалку три инфекции на увото во рок од шест месеци или четири инфекции во рок од една година, сите со постојана течност во средното уво. Ако детето има акумулација на течност во ушите најмалку три месеци, здравствениот тим може да препорача тест за слух за да покаже дали детето има губење на слухот
За возрасните, најчестите симптоми кои може да се подобрат со ушните цевки се пригушен слух и ушен притисок. Овие симптоми може да предизвикаат чувство на нерамнотежа или вртоглавица – како лулање во чамец – ако има акумулација на течност во едното уво, но не и на другото. Во овие случаи, поставувањето на ушната цевка може да му помогне на лицето да ја врати рамнотежата.
Процесот на поставување ушни цевки е едноставен и брз. Хирургот прави мал засек во тапанчето за да ја вшмукува течноста од средното уво. Потоа во отворот се вметнува мала цевка за да се вентилира увото и да се спречи таложење течност во иднина. Пациентите чувствуваат мала или никаква болка.
За возрасни, хирургот може да постави туби за време на прегледот на клиниката, користејќи локални лекови за да го вцепи тапанчето. Потребно е минимално закрепнување за возрасните. Тие можат да се вратат на работа или на училиште истиот ден.
Малите деца можеби нема да можат да седат мирни за време на постапката, па ушните цевки се ставаат во операционата сала. Примаат анестезија за да заспијат. Целата процедура може да трае помалку од една минута. Се шегувам со родителите дека е потребно подолго време за да се заспијат децата отколку да се стават во ушната цевка. Ги охрабрувам родителите да ги задржат децата дома остатокот од денот по операцијата, но тие можат да се вратат на училиште или на дневна нега следниот ден.
Да. За многу пациенти, ослободувањето од болката и непријатноста од инфекција на средното уво е речиси веднаш. Откако ќе се отстрани течноста и се намали притисокот, пациентите обично се чувствуваат и слушаат подобро веднаш. Секоја вртоглавица, исто така, се подобрува веднаш. По процедурата, децата не чувствуваат постојана болка, па повеќето се однесуваат подобро, не се толку прилепени и спијат добро.
Да, ушните цевки се направени сами да паѓаат. Со текот на времето, тапанчето заздравува, туркајќи ја цевката во ушниот канал. Ушниот восок го придвижува кон надворешното уво. Повеќето цевки остануваат во ушите на децата околу една година. За возрасни, тоа е околу шест месеци.
На децата можеби ќе им треба повторно поставување на цевки ако почнат да имаат инфекции на увото откако ќе им испаднат оригиналните цевки. Ако е потребен втор сет на цевки, здравствениот тим на вашето дете може да препорача отстранување и на аденоидните жлезди. Ова се две мали влошки од ткиво кои се наоѓаат на задниот дел од носот. Евстахијските туби ги одводнуваат ушите од двете страни на аденоидите. Ако аденоидите се зголемени, тие можат да ја блокираат дренажата и да предизвикаат инфекции на увото.
Разговарајте со здравствениот тим на вашето дете ако сте загрижени за хронични инфекции на увото и мислите дека ушните цевки може да помогнат. Или разговарајте со вашиот тим за здравствена заштита ако имате пригушен слух или вртоглавица.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview