Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите го мереле нивото на окситоцин кај децата за да откријат дали тоа може да биде поврзано со проблеми во однесувањето во предучилишна возраст. Резултатите покажале дека децата со повисоко ниво на окситоцин подобро се прилагодуваат на нивната предучилишна средина и дека играњето со родителите ги зголемува тие нивоа. Познат како еден од хормоните вмешани во однесувањето на социјалната припадност, окситоцинот е предмет на неколку студии кои се обидуваат да ја разберат неговата улога во различни ментални патологии и нарушувања во однесувањето. Овој хормон за добро чувство се произведува во мозокот во различни ситуации во човечкиот живот и се покажа дека неговата повисока концентрација во телото е поврзана со поголема емпатија, дарежливост и доверба во другите луѓе.
Дали тогаш ќе биде можно да се користи окситоцин како терапевтска супстанција во проблеми како што се аутизам, анксиозност, агресија или хиперактивност? „Всушност, улогата на окситоцинот се покажа како осцилирачка, неостварлива и со контрадикторни резултати“, објаснува Нуно Торес, истражувач поддржан од Фондацијата БИАЛ, во напис објавен во португалскиот весник Публико.
Со оглед на претходните студии кои покажаа намалена ефикасност во администрацијата на окситоцин кај луѓе со негативни искуства во детството, па дури и дека неговата прекумерна администрација може да биде поврзана со поголема агресија, тим на истражувачи од Центарот за истражување Вилијам Џејмс на Универзитетскиот институт ISPA , во соработка со Државниот универзитет во Вашингтон, го проучувале производството на окситоцин и неговото присуство кај децата од предучилишна возраст за да се разбере дали концентрацијата на овој невропептид во различни ситуации може да биде поврзана со поголеми или помали проблеми во однесувањето во предучилишна возраст.
Во написот „Плунковниот окситоцин по играта со родителите предвидува проблеми во однесувањето кај децата од предучилишна возраст“ објавена во февруари 2022 година во списанието Psychoneuroendocrinology, Нуно Торес, Даниел Мартинс, Лигија Монтеиро, Антонио Ј. Сантос, Брајан Е. Вон и Мануела Верисимо објаснуваат дека, за мерење на нивото на окситоцин, тие собрале примероци од плунка од 30 деца од предучилишна возраст (17 девојчиња и 13 момчиња) во текот на пет дена во различни ситуации: дневна рутина, пред и по сесии за дијадична игра со нивните родители. Проблемите во однесувањето на децата беа оценети со прашалникот за Извештај за негувател-наставник, пополнет од наставникот од предучилишна возраст на детето.
Резултатите предвидуваат дека децата ќе имаат подобра адаптација и поголема хармонија во нивната предучилишна средина, доколку имаат повисоко ниво на окситоцин кој циркулира во нивното тело. Ова се случува, на пример, откако ќе си играат со своите родители петнаесет минути.
За Нуно Торес, ова дело „може да овозможи дизајнирање на подобри образовни практики, кои го стимулираат глобалното здравје“. Во блиска иднина „размислуваме и за проценка на нивоата на окситоцин кај родителите, за да ни овозможи подобро да го разбереме процесот на психолошка, биолошка и социјална интеракција помеѓу двата елементи, родителите и детето“, заклучува тој.
Повеќе информации:
Нуно Торес и сор., Плунковниот окситоцин по игра со родители предвидува проблеми во однесувањето кај децата од предучилишна возраст, Психонеуроендокринологија (2021). DOI: 10.1016/j.psyneuen.2021.105609
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview