Итни случаи:  

Повикај доктор

Живеењето во пограничните региони беше поврзано со поголем ризик од смрт во рок од пет години кај децата со акутна лимфобластична леукемија, најчестиот тип на педијатриски карцином. Во анализата на податоците од регистарот за рак од Тексас, децата со акутна лимфобластична леукемија (АЛЛ) кои живееле долж границата со Мексико имале поголема веројатност да умрат во рок од пет години отколку оние што живеат во други области на државата. Наодите се објавени во РАК.
Границата САД-Мексико има мешавина од рурални и урбани заедници со население што живее во овие региони за кои се знае дека се медицински недоволно опслужени. Овде се забележани разлики во преживувањето кај возрасни дијагностицирани и третирани за различни малигни заболувања, но недостасуваат информации за исходите на педијатрискиот карцином.
За да се истражи, д-р Марија Кастеланос, моментално од детските болници UCSF Бениоф, и нејзините колеги од Медицинскиот колеџ Бејлор и детската болница во Тексас, спроведоа ретроспективна анализа на преживување на деца со крвен карцином АЛЛ (најчест тип на детски карцином) и акутен миелоидна леукемија (АМЛ) чии информации беа наведени во Регистарот за рак на Тексас. Помеѓу 1995 и 2017 година, имало 6.002 деца дијагностицирани со АЛЛ и 1.279 дијагностицирани со АМЛ.
Меѓу децата со АЛЛ, процентот на деца кои преживеале најмалку пет години по дијагнозата бил помал кај оние што живеат во пограничните региони во споредба со оние што живеат во неграничните области (77,5% наспроти 85,8%).
По прилагодувањето на другите фактори за кои е познато дека влијаат на преживувањето, како што се возраста при дијагноза, пол и социо-економски статус, децата со ALL кои живеат долж границата доживеале 30% поголем ризик од смрт во споредба со децата кои живеат на друго место во Тексас. За децата со АМЛ, постоеше зголемен ризик од смрт само за оние кои живеат во руралните погранични окрузи.
„Иако има огромни достигнувања во максимизирањето на стапките на лекување за децата со леукемија во Соединетите држави, не сите имаат корист од овие достигнувања. Знаеме дека постојат разлики во преживувањето, при што децата од историски маргинализираните шпанско и црни заедници се полоши од белите деца. “, рече д-р Кастеланос.
„Постои итна потреба да се идентификуваат причините зошто се појавуваат овие разлики во преживувањето, вклучително и проценка на бариерите за добивање здравствена заштита и стратегии за успешно намалување на бариерите.
Придружниот едиторијал од Пола Аристизабал, MD, MAS и колегите од Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего ги охрабрува службениците да работат на подобрување на резултатите од ракот во руралните области со концентрирана сиромаштија. „Итно го повикуваме вниманието на лидерите во јавното здравство и давателите на здравствена заштита и во САД и во Мексико за да се ублажат здравствените разлики што ги трпат имигрантите, население кое игра витална улога за економиите и социјалното ткиво на овие две земји“, авторите пишуваат.
Повеќе информации:
Марија И. Кастеланос и сор., Етничките разлики во преживувањето на детската леукемија според граничниот престој: Анализа заснована на населението во Тексас, РАК (2023). DOI: 10.1002/cncr.34636

Пола Аристизабал и други, На граница: Повик за акција за здравствена еднаквост за децата со леукемија, РАК (2023). DOI: 10.1002/cncr.34629.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview