Итни случаи:  

Повикај доктор

Зошто едно дете доживува возбуда при помислата дека ќе ја започне учебната година, додека друго доживува исцрпувачка анксиозност? Тоа е ретко една работа и често е комбинација на фактори, вклучувајќи го темпераментот и самодовербата на детето; нивните претходни искуства во училиште, градинка или грижа за деца; пријателства што веќе ги создале; и видовите на транзициски активности што ги презеле.
Како психолози и истражувачи за ментално здравје, ние исто така гледаме како семејството се справува и претходната историја на детето за ментално здравје или дијагнози за пречки во развојот.
Добрата вест е што истражувањата покажуваат дека родителите, училиштата и здравствените работници можат рано да интервенираат за да ги поддржат децата кои се чувствуваат вознемирени за училиштето.
Нашиот истражувачки тим разви програма наречена AllPlay Learn за поддршка на децата со попреченост, кои се изложени на поголем ризик да доживеат анксиозност на училиште поради дополнителното оптоварување од новите рутини, пријателства, очекувања и „сензорно преоптоварување“ (каде што бучавата, нередот, мирисите и другите сетилни информации од училницата или игралиштето стануваат поразителни и вознемирувачки за детето).
Овие стратегии можат да им помогнат на сите деца, родители и наставници подобро да се справат со преминот кон училиште или со враќањето назад по празниците.
Анксиозноста кај децата не е секогаш лесно да се забележи. Симптомите може да варираат од многу суптилни промени во говорот на телото, до пркосно однесување како што се лутина и глумење.
Сепак, избегнувачкото однесување е карактеристика на анксиозните деца. Секој може да се поврзе со гравитацијата на она што ни прави удобно – да бидеме дома, да се занимаваме со работи што ги сакаме и во кои сме добри и да го избегнуваме она што нè прави вознемирени или преоптоварени.
Во својот крај, анксиозно-избегнувачкото однесување во однос на училиштето може да се претвори во одбивање на училиште, каде што ученикот редовно го пропушта училиштето поради знаењето на нивните родители поради емоционална вознемиреност поврзана со училиштето.
Важно е како родителите комуницираат за новата учебна година. Зборувањето позитивно за училиштето и учењето може да го намали чувството на анксиозност кај децата.
Родителите можат да им помогнат на децата да се чувствуваат подготвени и да развијат стратегии за справување со чувствата на анксиозност со:
Запознавање со нивното ново училиште/училница. Однесете го вашето дете да го посети нивното ново училиште или училница, да чита приказни за училиштето и да „игра“ училиште за да може да вежба работи што ќе треба да ги научи, како што е пакување торба.


Помагајќи им да постават цели. Охрабрете ги да ги идентификуваат работите што веќе можат да ги направат за да се сместат во нивната училница, а потоа поставете мали цели за тоа што можат да го направат следно. На пример, „Можам да се збогувам без да се вознемирувам кога мајка ми заминува.


Развивање на некои „смирувачки“ поддржувачи. Прашајте што им помогнало порано кога имале грижи. Тие би можеле да вежбаат релаксирачко дишење, да имаат тивки активности пред спиење, да вежбаат „храбри изјави“ (како „Можеби се чувствувам малку загрижен, но знам дека наставникот ќе биде таму ако ми треба помош“) или да донесат посебен предмет од дома.


Обезбедување дека можат да се релаксираат после училиште. Некои од емоциите што вашето дете ги држеше во себе цел ден може да се прелеат кога ќе се врати дома. Размислете за смирувачки активности, простори или поддршка на вашето дете можеби ќе треба да ги процесира своите емоции и сензорни преоптоварувања.


Поддршката од наставникот е важна, особено при пристигнувањето. Активностите како што е изборот или да читате книги или тивко да цртате, можат да му обезбедат сигурност на детето.
Пренесувањето јасни очекувања на учениците, како што се правилата за часовите, исто така може да изгради доверба меѓу децата и нивниот наставник.
Ако детето е анксиозно, размислете за тоа кои аспекти од училишниот живот би можеле да придонесат за вознемирени чувства и идентификувајте – со придонесот на детето – што би можеле да управуваат со поддршка. На пример, детето може да се чувствува способно да се одвои од родителите наутро ако има позната играчка или фотографија од дома и може да има тивко време во училницата пред ѕвончето. Со текот на времето, овие дополнителни потпори може да се намалат.
Дозволете им на децата време и простор да управуваат со големите емоции. Децата може да имаат различни преференции за поддршка кога се вознемирени, но може да им биде предизвик да ги соопштат нивните потреби кога се вознемирени или вознемирени.
Обезбедете структура и предвидливост. Визуелните распореди, социјалните наративи (приказни кои им кажуваат на децата што можат да очекуваат на училиште) и предупредувањата за транзиции можат да обезбедат сигурност. Знаењето што да прави и со кого да си игра може да биде предизвик за дете кое се чувствува вознемирено, особено за време на неструктурирани училишни часови, како што е ручекот.
Некои деца може да доживеат значителни знаци на анксиозност како што се неспиење, социјално повлекување, промени во навиките во исхраната или значителна постојана вознемиреност или несреќа.
Кога децата ќе искусат постојани, значајни знаци на вознемиреност кои не се повлекуваат, можеби ќе бидат потребни дополнителна поддршка за да се обезбеди благосостојба на вашето дете и чувство на безбедност на училиште.
Разговарајте со вашиот општ лекар, кој може да ги отфрли основните медицински фактори и да ве упати до соодветни служби за поддршка, како што е психолог за деца и адолесценти.
Повеќе совети засновани на докази за поддршка на детето кое се чувствува вознемирено за почетокот на учебната година се достапни на веб-страницата AllPlay Learn. Други корисни ресурси ја вклучуваат услугата за упатување на Австралиското психолошко друштво, линијата за помош за деца и Beyond Blue.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview