Итни случаи:  

Повикај доктор

Несаканите искуства од детството кај мајките можат да влијаат на менталното и физичкото здравје на нивните деца, како што сега известуваат истражувачите од Charité-Universitätsmedizin Берлин во списанието The Lancet Public Health. Студијата покажа дека малтретирањето за време на детството на мајката е поврзано со поголем ризик од здравствени проблеми како што се астма, аутизам и депресија во следната генерација. Раната интервенција за поддршка на засегнатите мајки може да помогне да се спротивстави на овој ефект. Малтретирањето во детството е особено сериозен фактор на ризик за здравствени проблеми кај изложената индивидуа, бидејќи носи низа доживотни последици. Меѓу влијанијата се физичките, менталните, бихејвиоралните и социјалните последици кои можат да продолжат во текот на бременоста и родителството. Како резултат на тоа, негативните искуства во текот на детството на родителите можат да влијаат на развојот и здравјето на нивните деца.
Во новообјавената студија, тим на истражувачи предводени од д-р Клаудија Бус, професорка на Институтот за медицинска психологија во Шарите, покажува дека здравствените проблеми се почести кај децата на мајките кои и самите доживеале малтретирање како деца. Истражувачите го дефинираат малтретирањето како физичка, емоционална или сексуална злоупотреба или занемарување од страна на родител или старател што доведува до физичка или емоционална повреда или закана за повреда на детето.
Тие анализирале податоци за повеќе од 4.300 американски мајки и нивните деца од 21 долгорочна група. Мајките известуваа за нивните искуства од детството и дадоа информации за здравствени дијагнози кај нивните биолошки деца до 18-годишна возраст, или овие информации беа собрани за време на посетите спроведени како дел од студијата. Оваа вредна ризница на податоци што се протега низ две генерации од исто семејство им овозможи на истражувачите да идентификуваат значајни врски.
Тие откриле дека децата на мајките кои пријавиле негативни искуства се изложени на поголем ризик од астма, нарушување на дефицит на внимание/хиперактивност (АДХД) и аутизам. Овие деца имаат и поголема инциденца на симптоми и однесувања поврзани со депресија и анксиозни нарушувања, кои се познати како „интернализирачки“ нарушувања.
Ќерките на мајките од оваа група исто така се изложени на поголем ризик од дебелина од нивните синови. „Сите овие врски се независни од тоа дали мајката ја има истата дијагноза“, објаснува Бус, водечки автор на студијата. „Тоа сугерира дека ризикот од тој конкретен здравствен проблем не се пренесува генетски.
Истражувачите сè уште не ги декодирале точните механизми со кои ризикот се пренесува на следната генерација. Постојат индикации дека негативните искуства од детството може да влијаат на биологијата на мајката за време на бременоста, како на пример хормоните на стрес. Ова може да влијае на развојот на фетусот на начин што потомството станува поранливо за нарушено здравје.
Постојат докази дека биолошките промени како овие се поизразени кај мајките кои развиле проблеми со менталното здравје, како што е депресијата, како последица на нивните трауматски искуства. Ако менталното здравје на мајката е засегнато од нејзините искуства од детството, тоа може да влијае и на тоа како таа ќе комуницира со своето дете откако ќе се роди, што веројатно ќе биде исто толку важен фактор за овие повеќегенерациски ефекти.
„Според нашите сознанија, ова е прва студија која испитува повеќе здравствени проблеми одеднаш во врска со раната траума кај мајките во голем, социодемографски и етнички разновиден примерок. Тоа беше направено првенствено за поединечни болести во минатото“, објаснува др. Нора Муг, исто така од Институтот за медицинска психологија во Шарите и прв автор на публикацијата.
Во согласност со овој пристап, истражувачите покажаа дека децата на мајки изложени на рана траума имаат поголема веројатност да развијат повеќе физички и ментални здравствени проблеми. Ризикот е исто така поголем колку што биле посериозни искуствата од детството на мајката. „Во исто време, треба да нагласам дека нашите наоди не значат дека сите деца на мајки со неповолни искуства од детството автоматски завршуваат со здравствени проблеми“, вели Бус, обезбедувајќи контекст за наодите на групата.
„Ризикот е зголемен, но не мора да води до специфичен здравствен проблем.
„Претпоставувам дека соодветната поддршка за мајките кои страдаат од последиците од малтретирањето во детството може да има позитивен ефект врз нивното здравје и благосостојба и на нивните деца. Тоа значи дека е многу важно да се идентификуваат овие мајки и деца рано“, Бус. посочува.
Еден начин да го направите ова би било лекарите да се осврнат на сопствените искуства од детството на родителите за време на пренаталните или педијатриските прегледи и да обезбедат информации за тоа како да контактирате со различни програми за поддршка или советувалишта. Овој вид на рана интервенција може да им помогне на две генерации: родителот, кој доживеал малтретирање и може да страда од здравствени последици; и детето, кое би можело да биде спречено да развие здравствени проблеми.
Развојот на нови, насочени терапевтски мерки ќе зависи од подобро разбирање на точните механизми со кои зголемениот ризик од здравствени проблеми се пренесува на следната генерација. Истражувачкиот тим моментално работи на тоа. Истражувачите, исто така, планираат да спроведат последователни студии за да истражат кои деца остануваат издржливи, што значи дека нема да трпат последици повеќе од една генерација: Што ги прави различни нив, нивните мајки и нивната социјална средина?
Надвор од тоа, искуствата од детството на таткото досега добиваа релативно мало внимание, но постојат индикации дека овие искуства може да се пренесат и на следната генерација, иако во некои случаи со различни механизми од оние кои се вклучени во преносот мајка-дете. Истражувачите планираат да ги истражат овие истражувачки прашања подетално и во идните проекти.
Повеќе информации:
Нора К Муг и сор., Меѓугенерациско пренесување на ефектите од изложеноста на мајките на малтретирање во детството во САД: ретроспективна кохортна студија, Јавното здравје на Лансет (2023). DOI: 10.1016/S2468-2667(23)00025-7
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview