Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Американската академија за медицина на спиење
Една нова студија што ќе биде претставена на годишниот состанок SLEEP 2023 откри дека објективно мереното кратко времетраење на спиењето делумно ја ублажува поврзаноста помеѓу импулсивноста и употребата на медиуми со зрела оценка кај раните адолесценти.
Истражувачкиот апстракт беше објавен неодамна во SLEEP и ќе биде претставен во вторник, 6 јуни, за време на SLEEP 2023 во Индијанаполис.
Резултатите покажуваат дека повисоката импулсивност беше предвидлива за повеќе гледање филмови со рејтинг R, а пократкото времетраење на спиењето беше предвидливо за позрели видео игри и гледање филмови со R-оценка една година подоцна. Само 19% од учесниците спиеле повеќе од 8 часа во просек. Моделирањето со структурни равенки откри дека времетраењето на спиењето ја ублажува поврзаноста помеѓу импулсивноста и гледањето филмови со рејтинг R, откако ќе се контролира употребата на екранот пред спиење, родителското следење и демографските коваријации.
„Откривме дека импулсивните адолесценти со пократко времетраење на спиењето имаат поголема веројатност да бидат изложени на содржина со R-оценка“, рече водечкиот автор Линхао Жанг, кој е докторант на одделот за човечки развој и семејна наука на Универзитетот Џорџија во Атина. .
Американската академија за медицина на спиење препорачува дека децата на возраст од 6 до 12 години треба да спијат од 9 до 12 часа на редовна основа за да промовираат оптимално здравје. Тинејџерите треба да спијат од 8 до 10 часа на редовна основа.
Тригодишното лонгитудинално истражување опфати 2.757 рани адолесценти на возраст меѓу 9 и 13 години; 50,7% биле мажи. Нивната просечна возраст на тригодишното следење беше 12,9 години. Учесниците носеа Fitbit часовник најмалку седум дена на двегодишното следење за да обезбедат објективна проценка на времетраењето на спиењето. Тие пополнија прашалник за импулсивноста при двегодишното следење и прашалници за гледање филмови со оценка R и зрели видео игри и на двегодишното и на тригодишното следење.
Според авторите, изложеноста на зрели медиуми во младоста е поврзана со намалена емпатија и агресивно однесување подоцна во животот. Пократкото времетраење на спиењето е поврзано со намалена емоционална регулација и распон на внимание, што го прави потенцијална цел за подобрување на менталното здравје, расположението и однесувањето кај тинејџерите.
„Нашите резултати покажуваат дека времетраењето на спиењето може да биде модифициран фактор за напорите за превенција и интервенција, особено кај адолесцентите со поголем ризик за прекумерно оценето за зрели медиуми“, рече Џанг.
Студијата вклучуваше соработка помеѓу истражувачките тимови на Универзитетот во Џорџија – предводена од Асаф Ошри, кој има докторат по развојна психологија – и SRI International, предводена од постдокторската колешка Орсолија Кис.
Повеќе информации:
Linhao Zhang et al, 0214 Времетраењето на спиењето ја ублажува врската помеѓу младешката импулсивност и употребата на медиуми оценета за зрели една година подоцна, SLEEP (2023). DOI: 10.1093/sleep/zsad077.0214
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview