Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Daryl Higgins, The Conversation
Оваа недела ги објавивме резултатите од австралиската студија за малтретирање деца. Тоа е прво национално истражување на населението на возраст од 16 години и повеќе за нивните искуства со малтретирање деца. Тоа е, исто така, прва студија на глобално ниво која ја испитува комбинираната изложеност на сите пет специфични домени на детско малтретирање и поврзаните семејни фактори на ризик за повеќе видови на малтретирање деца.
Истражувавме 8.500 случајно избрани Австралијци на возраст од 16 и повеќе години. Откривме дека 8,9% доживеале занемарување; 28,5% сексуална злоупотреба; 30,9% емоционална злоупотреба; 32,0% физичко малтретирање; и 39,6% изложеност на семејно насилство.
Иако е шокантно да се дознае дека повеќе од три од пет Австралијци доживеале злоупотреба или занемарување на деца, има уште што треба да се разгледа. Многу Австралијци доживеале повеќе од еден тип. Ова е од клучно значење за разбирање на товарот на малтретирањето и неговите влијанија низ животот.
Истражувавме пет типа на малтретирање што учесниците ги доживеале до 18-годишна возраст:
физичко малтретирање: употреба на сила која може да предизвика повреда, штета, болка или нарушување на достоинството
сексуална злоупотреба: контактни и бесконтактни неконсензуални сексуални дејствија извршени врз дете од друго лице (возрасно или дете)
емоционална злоупотреба: дела од страна на родителите или старателите кои му пренесуваат на детето дека тие се безвредни, недостатоци, несакани, несакани
занемарување: кога родителите или старателите постојано не успеваат да ги обезбедат основните развојно соодветни животни потреби како храна, засолниште или здравствена заштита
изложеност на семејно насилство: слушање или гледање акти на насилство кон родителите или старателите во домот.
За Австралијците кои доживуваат какво било малтретирање во детството, доживувањето на повеќе од еден тип е „типично“ искуство (речиси двајца од тројца кои пријавиле какво било малтретирање). Нашите податоци покажуваат дека австралиските деца имаат поголема веројатност да доживеат малтретирање од повеќе типови (пријавено од 39,4% од нашите учесници) отколку малтретирање од еден тип (22,8%).
Четири типа на семејни неволји секој повеќе од двојно го зголемува ризикот од малтретирање од повеќе типови:
Девојчињата имаат поголема веројатност да доживеат малтретирање од повеќе типови (43,2%) отколку момчињата (34,9%). Највисока преваленца беше за оние со различен родови идентитети: две третини доживеаја малтретирање од повеќе типови (66,1%).
Иако застрашувачки, нашите податоци, исто така, објавија дека стапките на физичка и сексуална злоупотреба (во некои контексти) покажуваат некои неодамнешни опаѓања. Еден начин на кој го утврдивме ова беше дека помладите учесници во нашата студија (на возраст од 16-24 години) имаа помала преваленца на сексуална злоупотреба (25,7%) од целосниот примерок (28,6%). Слично на тоа, помалку учесници на возраст од 16-24 години пријавиле физичко малтретирање (28,2%) од сите анкетирани (32,0%).
Ова сугерира дека сегашните политики можеби помагаат. Но, континуираните високи стапки на повеќето форми на малтретирање и на доживување повеќе видови, ја покажуваат потребата од поголеми инвестиции во превенцијата за да се спречи појавата на штета на прво место.
Нашиот поглед на малтретирањето на децата обично се фокусираше на искуството на поединечни типови, без да се земе предвид можноста за нивно преклопување. Сега знаеме дека малтретирањето од повеќе типови е вообичаено.
Исто така, откривме дека девојчињата се изложени на поголем ризик од повеќето форми на малтретирање на деца, но особено повеќе видови на малтретирање и нивните поврзани здравствени последици. Значи, како и стратегиите за целата популација, треба да вложиме дополнителен напор за да се осигура безбедноста на девојчињата и на оние кои се различни полови.
Можеме да пристапиме кон малтретирањето во детството на три фронта:
Услугите за заштита на децата се преоптоварени, па едноставното барање од нив да направат повеќе е судено да пропадне. Наместо тоа, треба да го префрлиме нашиот фокус на стратегиите за примарна превенција низ заедницата. Глобалните докази покажуваат дека насилството врз децата може да се спречи.
Нашите ставови кон децата мора да се променат, да ги цениме, да ги поддржуваме нивните права и да им дадеме приоритет на нивната безбедност.
На родителите и на старателите им треба пристап до поддршка заснована на докази за да ги подобрат родителските вештини, да обезбедат безбедни средини за децата и младите луѓе, за да го спречат малтретирањето да се случува на прво место.
Стратегиите на Австралија за создавање организации безбедни за деца за да се спречи институционална сексуална злоупотреба на деца треба да се прилагодат за создавање безбедност и за децата во домот. Родителите би можеле да ја „оценат“ соодветноста на возрасните да се грижат безбедно, да ги разберат и да се справат со ситуационите ризици (во зависност од местата, луѓето и активностите кои се вклучени), да им овозможат на своите деца со знаење за сексуалноста и вештини за согласност и почитување, и бидете подготвени да слушате и да одговорите на сите безбедносни грижи-вклучувајќи го и штетното сексуално однесување од другите деца.
Националните стратегии за справување со сексуалната злоупотреба, малтретирањето на децата и семејното и семејното насилство треба да ја препознаат големата веројатност за изложеност на повеќе видови штети. Напорите за спречување на малтретирањето на децата треба да се поврзат со точките на ранливост, вклучително и кога родителите се разделуваат, страдаат од ментална болест, злоупотреба на супстанции, економски тешкотии или семејно насилство.
Кога гледаме како семејства се мачат, треба да го задржиме фокусот на децата, како и на нивните родители. Кога работиме со семејства кои минуваат низ неволји – вклучително и ментална болест, зависност, сиромаштија, семејно насилство или разделување – треба да поставуваме прашања насочени кон детето за одговорностите на родителите за грижа.
Ако посветиме поголемо внимание на она што се случува во животот на младите луѓе, можеме рано да ја препознаеме ранливоста. Можеме нежно да пренесеме информации за зголемениот ризик од повеќе видови на малтретирање. И можеме да им обезбедиме на семејствата поддршка која функционира, прилагодена на нивните околности и предизвици.
На клиничарите им е потребна подобра обука за да ги идентификуваат и да одговорат на ризиците.
Кога работите со клиенти кои се борат со проблеми со менталното здравје или злоупотреба на супстанции, практичарите треба да препознаат дека оваа група е најверојатно првенствено жртви-преживеани на повеќе форми на малтретирање на деца.
Наставниците, лекарите, терапевтите, родителите и старателите треба да научат како малтретирањето на децата влијае на здравјето во текот на животот.
Службите за превенција, заштита и третман мора да се координираат за да создадат безбедност и закрепнување од сите форми на малтретирање на деца, особено кога тие се појавуваат во комбинација. Нашите резултати јасно покажуваат дека ни треба итна акција.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview