Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Европското здружение за педијатри
Пубертетот и кај девојчињата и кај момчињата со дијабетес тип 1 е поместен напред во последните две децении, според истражувањето презентирано на 61-от годишен состанок на Европското здружение за педијатриска ендокринологија во Хаг. Дополнително подолгото времетраење на дијабетесот, поголемиот струк и пониските нивоа на шеќер во крвта беа поврзани со уште порано започнување на пубертетот.
Наодите од оваа голема студија ја нагласуваат блиската врска помеѓу дијабетес тип 1 и почетокот на пубертетот и најголемата важност за соодветно управување со дијабетесот и тежината за време на пубертетот.
Дијабетесот тип 1 е најчеста форма на дијабетес кај децата. Пубертетот носи хормонални промени кои можат да влијаат на метаболичката контрола кај дијабетесот, на пример, телото може да стане поотпорно на инсулин, зголемувајќи го нивото на шеќер во крвта. Во последниве години, многу студии објавија рана појава на пубертет низ целиот свет, особено кај здрави девојчиња. Сепак, познато е дека дијабетесот е поврзан со доцнење на почетокот на пубертетот кај децата.
Во оваа студија, истражувачите од Германија ги анализираа податоците за почетокот на пубертетот и развојот на срамните влакна на 65.518 деца на возраст од шест до 18 години, на сите дијагностицирани со дијабетес тип 1 помеѓу 2000 и 2021 година, од германскиот регистар DPV. Тие открија дека повеќе од две децении и девојчињата и момчињата минуваат низ пубертетот околу шест месеци порано од порано. Овој резултат бил поочигледен кај децата кои имале дијабетес подолго, имале прекумерна тежина или имале пониско ниво на шеќер во крвта.
„Иако наодите за девојчињата се усогласуваат со претходните истражувања, нашата студија е револуционерна во откривањето на сличен тренд кај момчињата со дијабетес тип 1 за прв пат“, рече водечкиот истражувач д-р Феликс Решке од детската болница Ауф Дер Булт во Хановер. „Како резултат на тоа, сега предвидуваме дека просечниот почеток на пубертетот кај момчињата со дијабетес ќе се случи непосредно пред 12-годишна возраст (11,98 години).
Тој додава: „Нашата студија покажува дека децата со дијабетес исто така го доживуваат овој тренд кон поран пубертет, кој е веќе познат кај здравите девојчиња, но сè уште не е евидентен кај момчињата. Исто така, важно е да се забележи дека претходните истражувања покажаа дека дијабетес тип 1 може да води до одложен пубертетски почеток, така што нашата студија дава нови сознанија за сложената врска помеѓу дијабетес тип 1 и почетокот на пубертетот.
Многу фактори кои го менуваат пубертетот кај децата, како што се телесната тежина, болестите и генетиката, се поврзани со раниот пубертет. Сепак, раниот пубертет често нема очигледна причина.
„Нашето истражување не само што фрла светлина на еволутивниот пејзаж на тајмингот на пубертетот кај децата со дијабетес тип 1, туку исто така ја нагласува сложената интеракција помеѓу метаболичките фактори, хормоните и влијанијата од околината“, рече д-р Решке. „Се гарантираат понатамошни истраги за сеопфатно да се истражи оваа динамика и да се информираат насочени интервенции за оваа ранлива популација.
Истражувачите сега ќе го споредат овој тренд на ран почеток на пубертетот со деца без хронични болести и ќе истражуваат подлабоко во разбирањето на основните причини. „Клучно е и општеството и педијатрите да го препознаат овој тренд, а доколку е потребно, можеби ќе треба да ги преиспитаме и прилагодиме нашите клинички пристапи за соодветно испитување на предвремениот пубертет“, рече д-р Решке.
Повеќе информации:
Студијата „Порана појава на пубертет и развој на пубертетска коса кај момчињата и девојчињата – увиди од податоците од иницијативата за DPV“ ќе биде претставена во петок на 22 септември 2023 година на 61-от годишен состанок на Европското здружение за педијатриска ендокринологија (ESPE 2023) во светот Форум во Хаг, Холандија: https://abstracts.eurospe.org/hrp/0097/hrp0097rfc6.4
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview