Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Преваленцата на дијабетична ретинопатија (DR) е 6,99 проценти кај педијатрискиот тип 2 дијабетес (T2D) и се зголемува со текот на времето од дијагнозата, според мета-анализата објавена онлајн на 17 март во JAMA Network Open.
Милена Чиоана, од Универзитетот Мекмастер во Хамилтон, Онтарио, Канада, и колегите ја процениле глобалната преваленца на ДР кај педијатрискиот Т2Д во систематски преглед и мета-анализа. Здружената анализа опфати 27 студии, со 5.924 уникатни пациенти.
Истражувачите откриле дека глобалната преваленца на ДР била 6,99 проценти кај педијатрискиот Т2Д. За откривање на ретинопатија, фундоскопијата беше помалку чувствителна од стереоскопската фотографија на дно со седум полиња (0,47 наспроти 13,55 проценти). Со текот на времето, забележано е зголемување на преваленцата на ДР, која беше 1,11, 9,04 и 28,14 проценти на помалку од 2,5, 2,5 до 5,0 и повеќе од пет години по дијагнозата на Т2Д, соодветно. Со возраста, забележано е зголемување на преваленцата на ДР и не се забележани разлики врз основа на пол, раса или дебелина.
„Наодите од овој систематски преглед и мета-анализа сугерираат дека ретиналната микроваскулатура е рана цел на T2D кај децата и дека ризикот од ДР продолжува да се зголемува со текот на времето“, пишуваат авторите. „Механистичките увиди во патогенезата на ДР кај децата со Т2Д остануваат ограничени, а оваа област бара приоритетна истрага“.
Повеќе информации:
Milena Cioana et al, Глобална преваленца на дијабетична ретинопатија кај педијатриски тип 2 дијабетес, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.1887

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview