Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетскиот колеџ во Лондон
Глобалната опсервациска студија на UCL (Универзитетскиот колеџ во Лондон), која опфати повеќе од 3.200 новородени бебиња кои страдаат од сепса во 19 болници во 11 земји, покажа дека многу новороденчиња умираат бидејќи антибиотиците што се користат за лекување на сепса ја губат својата ефикасност.
Студијата, спроведена од 2018 до 2020 година, покажа дека има висока смртност кај доенчињата со култура позитивна сепса (скоро 1 од 5 низ болничките локации) и значителен товар на отпорност на антибиотици. Студијата обезбеди богатство на висококвалитетни податоци насочени кон подобрување на третманот на новородените бебиња со сепса.
Наодите од набљудувачката студија се објавени во труд во PLOS Medicine кој е коавтор на глобален тим од над 80 истражувачи кои опфаќаат четири континенти.
Студијата беше спроведена од страна на Глобалното партнерство за истражување и развој на антибиотици (GARDP) во соработка со Одделението за клинички испитувања на Советот за медицински истражувања при UCL, чијшто истражувачки тим го водеше во анализата на податоците; Свети Џорџ, Универзитетот во Лондон (SGUL); Пента – Истражување за здравјето на децата; и Универзитетот во Антверпен.
„Беше многу важно да се спроведе оваа студија за да се добие подобро разбирање за видот на инфекции што ги гледаме кај новороденчињата во болниците, бубачките што ги предизвикуваат, третманите што се користат и зошто гледаме повеќе смртни случаи. ни даде витални информации кои ќе ни помогнат подобро да дизајнираме клинички испитувања и на крајот да ја подобриме грижата и исходот на бебињата со неонатална сепса“, рече Маница Баласегарам, извршен директор на GARDP.
Сепсата е опасна по живот инфекција на крвотокот која погодува до 3 милиони бебиња годишно на глобално ниво. Секоја година, 214.000 новородени бебиња, главно во земјите со низок и среден приход (LMICs), умираат од сепса која станала отпорна на антибиотици. Новородените бебиња се особено изложени на ризик од тешка инфекција поради нивниот неразвиен имунолошки систем.
Имаше голема варијација во смртноста меѓу 19-те болници во студијата, која се движеше од 1,6% до 27,3%, со значително повисоки стапки во LMICs. Во студијата учествуваа водечки лекари во болниците во Бангладеш, Бразил, Кина, Грција, Индија, Италија, Кенија, Јужна Африка, Тајланд, Виетнам и Уганда.
„Студијата ја изложи еклатантната реалност на инфекциите отпорни на антибиотици, особено во болниците во LMICs, каде што често се соочуваме со недостиг од медицински сестри, кревети и простор. Ризикот од инфекции е многу висок и повеќето инфекции се отпорни на антибиотици. антибиотик не делува, бебето често умира. Ова итно треба да се промени. Потребни ни се антибиотици кои ќе ги покријат сите бактериски инфекции“, рече Ситембисо Велафи, шеф на педијатрија во академската болница Крис Хани Барагванат во Јоханесбург, Јужна Африка.
Студијата нагласува загрижувачки широка варијација во третманот. Повеќе од 200 различни комбинации на антибиотици користеле болниците во студијата, со често менување на антибиотици поради високата отпорност на третмани.
Многу лекари беа принудени да користат антибиотици како што се карбапенеми поради високиот степен на отпорност на антибиотици на препорачаните третмани во нивните единици. Овие се класифицирани од страна на Светската здравствена организација како антибиотици „Watch“. Се препорачуваат само за специфични, ограничени индикации бидејќи треба да се зачуваат. Сепак, овие често беа единствените достапни антибиотици за лекување на инфекцијата.
Антибиотици од последна линија беа препишани на 15% од бебињата со неонатална сепса вклучени во студијата. Klebsiella pneumoniae беше најчестиот изолиран патоген. Обично се поврзува со болнички инфекции.
Користејќи ги собраните податоци, тимот разви две алатки кои може да се користат во клиничките испитувања и во која било единица за интензивна нега на новороденчиња ширум светот. Скорот за сериозност на NeoSep, базиран на 10 клинички знаци и симптоми, може да го користат лекарите за да ги идентификуваат новороденчињата кои имаат висок ризик од смрт и да обезбедат побрзо да добијат посебно внимание. NeoSep Recovery Score користи многу исти клинички знаци и симптоми и може да им обезбеди на лекарите клучни информации за тоа дали да се зголеми третманот.
„Студијата за набљудување беше инструментална во обезбедувањето на висококвалитетни податоци што ни се потребни за да дизајнираме испитувања на соодветни третмани за сепса кај новороденчиња. Тоа беше огромен заеднички напор на истражувачите и лекарите во Африка, Азија, Латинска Америка и Европа. “, рече Нил Расел, главен истражувач за студијата за неонатална сепса во SGUL.
Студијата, исто така, има за цел да ги информира упатствата на СЗО за третман на новородени бебиња со сепса.
„Организмите се развиваат, отпорноста на лекови се менува; затоа клиничките упатства за неонатална сепса имаат потреба од постојана адаптација. Ажурирањето на упатствата се потпира на неодамнешни и добри докази, така што оваа опсервациска студија е значаен чекор кон подобар третман“, рече Волфганг Штор, статистичар за опсервационото студирај во Одделот за клинички испитувања на MRC во UCL.
Резултатите од студијата се искористени за да се дизајнира клучна стратешка јавно-здравствена клиничка студија за да се најдат подобри третмани за инфекции кај новороденчињата во контекст на зголемување на отпорноста на постоечките третмани.
Испитувањето за неонатална сепса (NeoSep1) го води GARDP заедно со SGUL и MRC CTU на UCL и се спроведува во академската болница Крис Хани Барагванат во Совето, Јоханесбург, болницата Тајгерберг во Кејп Таун и болницата во округот Килифи во Кенија. Испитувањето ќе ги разгледа и соодветните формулации и дози за новороденчиња. Испитувањето ќе биде проширено во други земји и региони од 2024 година, со цел да се регрутираат до 3.000 новороденчиња вкупно.
„Работата во формулацијата и соодветноста на дозата е императив. Децата не се мали возрасни. Лековите мора да се формулираат за да ги задоволат нивните потреби на безбеден и ефикасен начин“, рече Алесандра Нардоне, менаџер на клинички проекти во Penta-Child Health Research.
Новото испитување ќе има корист од виталната лабораториска работа спроведена за време на набљудувачката студија.
„Лабораторијата за медицинска микробиологија (LMM LAB-Net) функционираше како централна лабораторија, поддржувајќи локална лабораториска анализа за опсервациската студија. Ние, исто така, извршивме длабинска молекуларна анализа на собраните патогени. Заедно, овие резултати даваат вредни информации за Проба NeoSep1“, рече Сурбхи Малхотра-Кумар, раководител на Лабораторијата за медицинска микробиологија на Универзитетот во Антверпен.
Повеќе информации:
Нил Ј. Расел и сор., Модели на употреба на антибиотици, патогени и предвидување на смртност кај хоспитализирани новороденчиња и мали доенчиња со сепса: Глобална кохортна студија за набљудување на неонатална сепса (NeoOBS), PLOS Medicine (2023). DOI: 10.1371/journal.pmed.1004179
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview