Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Торонто
Едно ново национално истражување открива дека лезбејките, геј и бисексуалците (ЛГБ) на возраст од 10 до 14 години пријавиле 10,4 часа дневно рекреативно време на екранот, што е речиси четири часа повеќе од нивните стрејт врсници.
„Лезбејките, хомосексуалците и бисексуалните адолесценти имаат поголема веројатност да доживеат малтретирање на училиште и исклучување од врснички групи поради нивната сексуална ориентација, што ги натера да поминуваат помалку време во традиционални училишни активности и повеќе време на екраните“, вели главниот автор Џејсон. Нагата, д-р, доцент по педијатрија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско.
„Праќањето пораки и користењето на социјалните медиуми и интернетот за виртуелна комуникација би можело да биде корисно за ЛГБ пред тинејџерите да најдат и да добијат поддршка од други ЛГБ луѓе кои можеби не се достапни во нивните локални заедници“.
Истражувачите анализирале податоци од 10.339 пред тинејџери кои се дел од студијата за когнитивен развој на мозокот кај адолесцентите, најголемата долгорочна студија за развојот на мозокот и здравјето на децата во Соединетите држави. Податоците беа собрани од 2018-2020 година и студијата беше објавена во Annals of Epidemiology. Девојчињата одговараа на прашања за нивните навики за време на екранот и сексуалната ориентација.
Истражувачите откриле дека пред тинејџерите кои се идентификувале како ЛГБ изјавиле дека доживеале попроблематично користење на социјалните мрежи. Примерите за проблематична употреба на социјалните медиуми вклучуваат премногу користење, конфликти поврзани со нив, потреба од повеќе од нив со текот на времето и тешкотии да се откажат дури и кога тоа го сакале.
„Младите ЛГБ особено се соочуваат со маргинализација и дискриминација врз основа на сексуалниот идентитет со релативно високи стапки“, вели коавторот, д-р Кајл Т. Гансон, доцент на Факултетот за социјална работа Фактор-Инвенташ на Универзитетот во Торонто. „Развојот на адолесцентите е предизвик за многумина со оглед на социјалните притисоци и физичките, психолошките и емоционалните промени што се случуваат“.
Авторите тврдат дека иако дигиталните медиуми можат да имаат важни придобивки, како што се поддршка и социјализација за ЛГБ адолесцентите, родителите треба да се обидат да ги ублажат ризиците од прекумерна употреба на екранот, што може да вклучи физичка неактивност, лош сон и проблематична употреба.
„Родителите треба редовно да разговараат со своите деца за користењето на екранот и да развијат план за користење на семејни медиуми“, вели Нагата.
Повеќе информации:
Џејсон М. Нагата и сор., Асоцијации помеѓу сексуалната ориентација и употребата на екранот во рана адолесцентка: Наоди од студијата за когнитивен развој на мозокот на адолесцентите (ABCD), Анали на епидемиологија (2023). DOI: 10.1016/j.annepidem.2023.03.004
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview