Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго
Истражувачите од детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго и колегите за прв пат објавија дека генетскиот биомаркер може да помогне да се предвиди сериозноста на реакциите на алергија на храна.
Во моментов не постои сигурен или лесно достапен клинички биомаркер кој точно ги разликува пациентите со алергии на храна кои се изложени на ризик од тешки реакции опасни по живот наспроти поблаги симптоми. Наодите беа објавени во Журналот за алергија и клиничка имунологија.
Д-р Ланг и неговите колеги откриле дека присуството на ензимска изоформа наречена α-триптаза, која е кодирана од генот TPSAB1, е во корелација со зголемена преваленца на анафилакса или тешка реакција на храна во споредба со субјекти без никаква α-триптаза.
„Одредувањето дали пациентот со алергии на храна има α-триптаза или не може лесно да се направи во клиничката пракса со користење на комерцијално достапен тест за да се изврши генетско секвенционирање од брисеви од образите“, рече водечкиот автор Абигејл Ланг, м-р Абигејл Ланг, лекар и истражувач на Лури за деца и асистент професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет.
„Доколку биомаркерот е откриен, ова може да ни помогне да разбереме дека детето е изложено на поголем ризик за тешка реакција или анафилакса од неговата алергија на храна и треба да го користи својот авто-инјектор за епинефрин доколку е изложено на алергенот. Нашите наоди исто така ја отвораат вратата за развивање на целосно нова стратегија за третман на алергии на храна која би ја таргетирала или блокирала α-триптазата. Ова е возбудлив прв чекор и потребни се повеќе истражувања.”
Триптазата се наоѓа главно во мастоцитите, кои се бели крвни зрнца кои се дел од имунолошкиот систем. Мастоцитите се активираат за време на алергиски реакции. Веќе е познато дека зголемениот број на копии на TPSAB1 што доведува до зголемена α-триптаза е поврзан со тешки реакции кај возрасни со алергија на отров на Hymenoptera (или анафилакса по убод од пчела).
Студијата на д-р Ланг опфатила 119 учесници кои биле подложени на TPSAB1 генотипизација, 82 од набљудувачка група за алергија на храна во Националниот институт за алергија и заразни болести (NIAID) и 37 од група деца кои реагирале на предизвикот за орална храна со кикирики во Лури Детс.
„Треба да ги потврдиме нашите прелиминарни наоди во многу поголема студија, но овие првични резултати се ветувачки“, вели д-р Ланг. „Исто така, сè уште ни треба подобро разбирање за тоа зошто и како α-триптазата ги прави реакциите на алергија на храна посериозни со цел да го следиме овој пат за потенцијален третман.
Рајеш Кумар, д-р, м-р, од Лури Детс е ко-виш автор на студијата. Д-р Кумар е привремен шеф на одделот за алергија и имунологија и професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Фајнберг на северозападниот универзитет.
Повеќе информации:
Abigail Lang et al, Тешките реакции на алергија на храна се поврзани со α-триптаза, Журнал за алергија и клиничка имунологија (2023). DOI: 10.1016/j.jaci.2023.07.014
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview