Итни случаи:  

Повикај доктор

Истражувачите од Универзитетот Eötvös Loránd истражувале дали перцепцијата на времето се менува со возраста, и ако е така, како и зошто различно го перцепираме текот на времето. Нивната студија беше објавена во Scientific Reports. Времето може да нè измами. Многумина од нас ја доживеале илузијата дека тие долги лета во детството се чувствувале многу подолго од истите 3 месеци како сега како возрасни. Иако можеме да расправаме зошто едно лето може да изгледа подолго од другото и како перцепцијата на времето може да ги компресира и прошири времетраењето во зависност од различни фактори, лесно можеме да поставиме експеримент за да добиеме повеќе сознанија.
Истражувачите само го направија тоа. Тие прашаа како случката влијае на нашите проценки за времетраењето кога истражуваме различни пресвртници во текот на нашиот когнитивен развој. Тие издвоија три возрасни групи, 4-5, 9-10 и 18 години и постари и ги натераа да гледаат две видеа, по 1 минута. Двете видеа беа извлечени од популарна анимирана серија, избалансирана во визуелните и акустичните карактеристики, освен една карактеристика: фреквентноста.
Едното видео се состоеше од брза низа настани (полицаец спасува животни и апси крадец), а другото беше монотона и повторувачка секвенца (шест затвореници во сенка бегаат на веслачки брод). Истражувачите ги пуштија двата клипови во избалансиран редослед од 50%, гледајќи ги најпрвин настаните. Откако ги погледнаа двете видеа, поставија само две прашања: „Кое беше подолго? и „Можете ли да ги прикажете траењата со вашите раце? Лесни за разбирање прашања дури и за 4-годишно дете.
Резултатите покажаа силна пристрасност во секоја возрасна група, но за детските деца, изненадувачки, во спротивна насока.
Додека повеќе од 2/3 од детските деца го сметаа видеото со настани како подолго, 3/4 од возрасната група го чувствуваше истото за видеото без настани. Средната група изрази слична, но поумерена пристрасност од возрасната. Со вклучување на средната група (9-10-годишници), точката на флексија може да се процени околу 7-годишна возраст.
Во однос на ориентацијата на раширени раце и растојанието, се забележува зголемен тренд на користење на хоризонтално ширење на рацете со возраста. Додека децата од пред градинка користеа 50-50% вертикални и хоризонтални гестови, до училишна возраст, тој сооднос се промени на 80-90% во корист на хоризонталните изрази на рацете.
Резултатот е неочекуван бидејќи ниту еден од биолошките модели на перцепција на времето не можел да го предвиди. Како можеме да го протолкуваме овој резултат? Биолошките модели на перцепција на времето спаѓаат во две категории: неврони слични на пејсмејкер во мозокот и неврони кои покажуваат опаѓачка стапка на палење со текот на времето. Сепак, „кој“ би ги интерпретирал тие сигнали во мозокот останува неостварлив.
Двете класи на модели претпоставуваат континуирано подобрување зависно од возраста со возраста. Сепак, ова не е она што го откриле истражувачите. Наместо тоа, она што тие го открија беше промена на соодносот на вооченото траење помеѓу најмладите и двете постари групи, со пресвртница на 7. Како можеме да го објасниме таквиот пресврт на пристрасност?
Авторите го повикаа концептот на хеуристика, воведен во когнитивната наука од Амос Тверски и Даниел Канеман. Тие ја дефинираат хеуристиката како ментални кратенки или прокси кои овозможуваат да се донесуваат брзи одлуки. За да разбереме зошто ни се потребни хеуристики за споредување на времетраењето, ајде да погледнеме на што друго можеме да се потпреме. Бидејќи мозокот нема ниту сигурен централен часовник ниту директно сетилно мапирање на времетраењето, за разлика од растојанијата или висината, мора да користиме прокси.
Прокси на „траење“ е нешто конкретно, но поврзано со временската содржина, како „За која можам да зборувам повеќе?“ Ако првото видео беше преполно со акции, тие би можеле да кажат многу за тоа, смета 5-годишното момче. Додека другиот филм може да се сумира со еден единствен глагол, како што е „веслање“. Видеото со настани се состоеше од три епизоди, совршен пример за приказна.
Спротивно на тоа, видеото без настани немаше епизоди и немаше приказна. Во однос на хеуристиката, разликата може да се долови со репрезентативна хеуристика. Видеото со настани имаше повеќе репрезентативни примери од приказната отколку она без настани. Затоа, потпирајќи се на репрезентативна хеуристика, детските градинки ќе почувствуваат дека видеото со настани е подолго.
Ако овој поим за времетраење обезбедува добар прокси за „време“, зошто се префрламе на друг систем на 7? Истражувачите тврдат дека одговорот е префрлување на друга класа на хеуристика, имено, хеуристика за земање примероци. На околу 6 до 10 години, децата го учат концептот на „апсолутно време“. Сите ние се потпираме на концептот на апсолутно и универзално време кога закажуваме состаноци, ги организираме нашите задачи и ги следиме временските линии.
Сите овие дејства го зајакнуваат концептот на универзално време кое е независно од набљудувачот и целосно во согласност со класичната механика на Њутн. Почнуваме да размислуваме за времето како физички ентитет, независно од настаните што ги поврзува и стануваме свесни дека нашето субјективно искуство на времето како набљудувачи може да се промени или да биде предмет на илузии. Најдоброто што можеме да го направиме за да ја елиминираме субјективноста е да го провериме текот на времето.
Можеме да го провериме текот на времето со често земање примероци. Гледајќи во часовниците или само зјапајќи низ прозорецот и гледајќи го протокот на сообраќај. Колку почесто проверуваме, толку е посигурна проценката што ја добиваме. Сепак, нашиот мозок не е секогаш достапен за следење на времето. Кога нашето внимание е окупирано со друга задача, тогаш ова земање примероци на апсолутното време може да прескокне циклуси. Спротивно на тоа, кога се чека некој кој доцни на состанок, времето се забавува додека мозокот ги брои секундите, додека нетрпеливоста и иритацијата се зголемуваат.
Во светлината на овие хеуристики, репрезентативност и примероци, да видиме како го проверуваме апсолутното време кога од нас се бара да го погодиме времетраењето на возбудливо и волшебно видео наспроти досадно. Кога гледате фасцинантен филм, умот е целосно задлабочен во приказната бидејќи низата на дејства се одвива толку брзо што човек нема време да размислува за ништо друго, како што е животот, работата или списокот со задачи. Наместо тоа, умот е киднапиран од алтернативната реалност на заплетот на филмот.
Спротивно на тоа, кога гледате здодевен филм, некој ќе го провери часовникот или ќе размисли каде на друго место би можел да биде во тоа време, и сите овие одвлекувања ни овозможуваат да го испитаме текот на апсолутното време. Оттука, двата типа на хеуристика го објаснуваат бизарниот прекинувач на околу 7-годишна возраст и постојаната пристрасност дека здодевните состаноци изгледаат подолго отколку што се, што останува со нас до крајот на нашиот живот.
Иако енигмата за времето беше и ќе продолжи да го интригира човечкиот ум, од суштинско значење е да се сфати дека овие фундаментални концепти, како времето и просторот, се посложени отколку што можеме да утврдиме со одредени типови на неврони во мозокот. За да се расправаат такви апстрактни концепти, треба да се поврзат сите биолошки и когнитивни делови. Дали некогаш ќе ја завршиме таа сложувалка? Само времето ќе покаже.
Повеќе информации:
Сандра Стојиќ и други, Децата и возрасните се потпираат на различни хеуристики за проценка на времетраењето, научни извештаи (2023). DOI: 10.1038/s41598-023-27419-4
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview