Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
Зголеменото време на екранот на ТВ/ДВД на 1 и 2 години негативно влијае на развојните перформанси на 2 и 3 години, според студијата објавена на интернет на 18 септември во JAMA Pediatrics.
Мидори Јамамото, д-р, од Универзитетот Чиба во Јапонија и колегите ја истражуваа поврзаноста на насоката помеѓу времето на ТВ/ДВД екранот и развојните перформанси на возраст од 1 до 3 години во студија на лонгитудинална група. Анализата опфати податоци од 57.980 деца кои учествуваа во Јапонската студија за животна средина и деца. Прашалникот за возрасти и фази, трето издание, беше користен за да се процени развојот на детето на возраст од 1, 2 и 3 години.
Истражувачите забележале негативна поврзаност помеѓу времето поминато на екранот и развојните резултати. Зголеменото време на екранот на ТВ/ДВД на возраст од 1 и 2 години беше поврзано со пониски подоцнежни развојни резултати (2 години: β = -0,05; 3 години: β = -0,08). Имаше спротивна поврзаност помеѓу резултатот на комуникацискиот домен на возраст од 1 и 2 години и последователното време на екранот (2 години: γ = -0,03; 3 години: γ = -0,06).
„Во оваа студија, зголеменото време на екранот во раното детство беше негативно поврзано со слабите перформанси на скринувачите за развој“, пишуваат авторите. „За да се намалат негативните последици од прекумерната употреба на медиумите, истражувачите и здравствените работници треба да го охрабрат управувањето со семејните медиуми и да препорачаат социјална поддршка за родителите кои имаат тенденција да се потпираат на медиумите.
Повеќе информации:
Мидори Јамамото и сор., Време на екранот и развојни перформанси кај децата на возраст од 1-3 години во јапонската студија за животна средина и деца, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.3643

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview