Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Времето на екранот има ефект врз презентацијата и третманот на примарната моносимптоматска ноќна енуреза (ПМНЕ), според студијата објавена на интернет на 17 февруари во BMC Urology.
Ариф Демирбас, Д.О., и Хацер Гизем Герчек, од Универзитетот за здравствени науки во Афјонкарахисар во Турција, ја испитуваа поврзаноста помеѓу времето на екранот и сериозноста на PMNE и успехот во третманот кај 71 пациент на возраст од 6 до 13 години. Пациентите беа класифицирани според времето на екранот со група 1 >120 минути/ден и група 2 <120 минути/ден (47 и 24 пациенти, соодветно). Четириесет и четири пациенти ја завршија втората фаза од студијата: 21 во групата 3, кои примија 120 mcg дезмопресин топење (DeM) и им беше дозволено <60 минути време на екранот, и 23 во групата 4, кои примија само 120 mcg DeM. Истражувачите забележаа значајна поврзаност помеѓу времето поминато на екранот и сериозноста на PMNE, со тешки симптоми кај 42,6 и 16,7 проценти во групите 1 и 2, соодветно. Целосен одговор на третманот се појавил кај 70 и 31 отсто од пациентите во групите 3 и 4, соодветно. Неуспехот се случил кај 5 и 30 проценти од пациентите во групите 3 и 4, соодветно, а рецидив се случил кај 7 наспроти 60 проценти, соодветно. „Донесувањето на времето на екранот до нормален опсег, кој треба да се контролира во детството, може да се смета дека придонесува за лекување на ПМНЕ“, пишуваат авторите. „Овој метод кој лесно може да се примени и е корисен покажува позитивен ефект врз одговорот на третманот и повторување. Повеќе информации:
Ариф Демирбас и други, Ефектот на времето на екранот врз презентацијата и третманот на примарна моносимптоматска ноќна енуреза, BMC Urology (2023). DOI: 10.1186/s12894-023-01184-y

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview