Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Adrianna MacPherson, University of Alberta
Бебињата кои добиваат препорачани количини на време за стомак, време за читање и спиење во првите шест месеци ги достигнуваат најбрзо моторните пресвртници и развиваат основа на здрави навики кои треба да ги градат во наредните години, според една неодамнешна студија.
„Развојот што се случува во првите неколку години ја поставува основата за здравје и благосостојба во текот на животот, така што тоа е навистина критичен период на развој“, вели Валери Карсон, првиот автор на студијата и професор на Факултетот за кинезиологија, спорт. и Рекреација.
Канадските насоки за 24-часовно движење ги вклучуваат следните препораки за доенчиња: минимум 30 минути дневно на стомак, помалку од еден час во моментот на задржување на уреди како што се седишта во автомобил, без време на екранот, редовно време за читање и доволно спиење.
Истражувачите откриле дека следењето на што е можно повеќе препораки е корисно не само за бруто моторниот развој на детето, туку и за нивниот долгорочен развој на здрави навики.
„Има се повеќе докази дека однесувањето формирано на оваа млада возраст може да стане вообичаено и да се следи со текот на времето“, објаснува Карсон. „Навиките и обрасците што ги воспоставуваме кај децата на млада возраст може да ги предиспонираат да се однесуваат на одреден начин додека стареат.
Оваа студија беше дел од Early Movers, истражувачки проект развиен за да одговори на јазот во знаењето што Карсон го виде кога беше ко-водител на развојот на Насоките за 24-часовно движење за раните години во 2017 година. Иако упатствата се наменети да таргетираат деца до четири години, Карсон откри дека има малку докази за доенчиња, а повеќето од постоечките докази беа фокусирани на здравствените резултати поврзани со дебелината.
„Бев заинтересирана да погледнам повеќе во други здравствени индикатори околу развојот, работи како бруто моторен развој и социјален, емоционален и когнитивен развој“, вели таа.
Студијата опфати 411 доенчиња регрутирани на двомесечни состаноци за имунизација во партнерство со здравствените служби на Алберта. Родителите пополниле прашалник со релевантни информации кога нивното дете имало два, четири и шест месеци. Од нив, исто така, беше побарано да ги пријават датумите кога нивните деца достигнале шест главни пресвртници – независно седење, лазење на раце и колена, потпомогнато стоење, потпомогнато одење, самостојно стоење и самостојно одење.
Тие ја поврзаа оваа главна студија со под-студија во која некои од родителите-учеснички пополнуваа дневници за користење на времето во истите интервали од два, четири и шест месеци. Физиотерапевт, исто така, го процени бруто моторниот развој на доенчињата кои учествуваа на шест месеци.
Резултатите покажаа дека доенчињата кои исполниле одредена препорака на два месеци имале помеѓу 1,8 и 8,2 пати поголеми шанси да ја исполнат истата препорака на четири и шест месеци.
Имаше позитивни асоцијации со сите препораки, но една особено одигра клучна улога, вели Карсон: „Видовме најконзистентни асоцијации помеѓу исполнувањето на препораката за време на стомакот и бруто моторниот развој“.
Кај доенчињата кои сè уште не лазат или не одат, времето на стомак е главната форма на физичка активност, објаснува таа. „Кога се на стомак, од нив се бара да ги активираат мускулите на главата и вратот. Развивањето на тие мускули е клучно за нивно поставување за посилен бруто моторен развој како што стареат“.
Доенчињата кои продолжиле да го добиваат препорачаното време за стомак ги достигнале пресвртниците за седење, ползење и стоење порано од оние кои добиле помалку од препорачаната количина.
За родителите кои се преплавени со информации за тоа што е најдобро за нивното дете, клучно е да се има насоки засновани на докази, вели Карсон, која исто така е член на Институтот за истражување на здравјето на жените и децата.
„Тие се засноваат на она што најдобрите достапни докази велат дека ќе промовираат оптимален раст и развој кај децата“.
Истражувачите, исто така, открија дека многу малку доенчиња се придржуваат до сите упатства, така што следните чекори за проектот Early Movers вклучуваат изнаоѓање начини како да се дојде до родителите и старателите што е можно порано за да бидат свесни за овие упатства и нивната важност во развојот на доенчето. , вклучително и одредување на најдобрите начини за доставување на информациите.
Тие, исто така, планираат да развијат интервенции за да им помогнат на родителите кои се соочуваат со одредени бариери – на пример, ако бебето не ужива во времето на стомакот, тие се надеваат дека ќе понудат совети и стратегии за да го заобиколат тој отпор додека сè уште работат на исполнување на упатствата.
Наодите се објавени во International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Повеќе информации:
Валери Карсон и сор., Придржување кон канадските насоки за 24-часовно движење кај доенчињата и асоцијациите со развојот: лонгитудинална студија, Меѓународен весник за бихејвиорална исхрана и физичка активност (2022). DOI: 10.1186/s12966-022-01397-8
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview