Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Малите деца со заеднички проблеми со увото, носот и грлото (ENT) може да бидат изложени на последователен ризик од аутизам или високи нивоа на докажливи особини на аутизам, сугерира истражување објавено на интернет во BMJ Open.
Раната идентификација и третман на болестите на ОРЛ може да го подобри квалитетот на животот на овие деца и потенцијално да помогне да се расветли некои од потеклото на аутизмот, велат истражувачите.
Причините за аутизмот веројатно вклучуваат интеракција на генетски, еколошки и биолошки фактори, а потеклото на секоја аутистичка карактеристика исто така може да се разликува, забележуваат истражувачите.
Претходните истражувања сугерираат дека ОРЛ состојби, како што се инфекции на увото, „лепливо уво“ и нарушено дишење при спиење може да имаат улога во развојот на аутизмот. Но, повеќето од овие докази се засноваат на здравствени досиеја, кои можеби ги пристрасниле овие наоди, бидејќи родителите на деца со сомневање за аутизам може да имаат поголема веројатност од другите родители да побараат медицинска помош за нивните потомци, објаснуваат истражувачите.
За да се избегне ова, истражувачите се осврнаа на учесниците во долгорочната студија „Деца од 90-тите“, исто така позната како „Avon Longitudinal Study of Parents and Children“ (ALSPAC). Ова го следи здравјето на повеќе од 14.000 деца од раѓањето и здравјето на нивните родители од раните 1990-ти па наваму.
Тековната студија се заснова на сеопфатни податоци за повеќе од 10.000 мали деца кои биле внимателно следени во текот на нивните први 4 години. Нивните мајки пополнија 3 прашалници кога нивните деца беа на возраст од 18, 30 и 42 месеци, кои беа дизајнирани да ја евидентираат фреквенцијата на 9 различни знаци и симптоми поврзани со увото, носот и грлото, како и какви било проблеми со слухот.
Тие, исто така, пополнија 3 прашалници кога нивните деца беа нешто повеќе од 3, скоро 6 и 9 години. Тие беа дизајнирани за прецизно да ја посочат кохерентноста на говорот, социјалните и комуникациските проблеми, повторливите и ненормални однесувања и дружељубивоста; особини кои се карактеристични за аутизмот. Дијагнозата на аутизам беше потврдена од образовните записи и повратните информации од родителите, меѓу другите извори.
Беа направени прилагодувања за 10 потенцијално влијателни „еколошки“ фактори: рано или доцно раѓање; секс; број на претходни бремености на мајката кои резултирале со живо или мртво раѓање; доење; постнатална депресија; образовни достигнувања на мајката; пушењето на мајката на 18 недели од бременоста; верувањето на мајката во сопствената агенција; изложеност на детето на чад од тутун од околината на 15 месеци; присуство на дете во јасли/друга дневна грижа до возраст од 30 месеци.
Севкупно, 177 деца имале веројатна дијагноза на аутизам: 139 момчиња и 38 девојчиња. Оние со особини на аутизам беа дефинирани како 10% од примерокот со највисоки резултати на особини.
Раните докази за дишење преку уста, ‘рчењето, влечење или боцкање на увото, зацрвенети и болни уши, полош слух за време на настинка и ретко слушање се почесто поврзани со високи оценки за секоја од 4-те особини на аутизам и со дијагноза на аутизам.
Гнојот или лепливиот исцедок од ушите исто така беше поврзан со аутизам и со слаб кохерентен говор.
Помеѓу тестираните различни возрасти, силните асоцијации беа особено забележани кога детето беше на возраст од 30 и 42 месеци. Децата со високи оценки за аутистичните особини на 30 месеци имале повеќе ОРЛ знаци. Самиот аутизам беше значително поврзан со сите знаци, освен со симптомите на апнеја при спиење (прекинато дишење за време на спиењето).
Факторирањето во 10-те еколошки карактеристики направи мала разлика во резултатите. На пример, децата со исцедок од нивните уши имале повеќе од 3 пати поголема веројатност да имаат аутизам, додека оние со оштетен слух за време на настинка имале повеќе од двапати поголеми шанси да го направат тоа. Децата кои не успеале да реагираат на бучавата во близина имале повеќе од 6 пати поголема веројатност да имаат аутизам на оваа возраст.
Сепак, истражувачите истакнуваат: „Овие ОРЛ знаци и симптоми се многу чести во детството и на повеќето деца кои ги доживуваат не им се дијагностицира аутизам. На пример, од групата од околу 1.700 деца кои ‘рчеле на возраст од 30 месеци. , на повеќето (1.660) подоцна не им бил дијагностициран аутизам“.
Истражувачите признаваат различни ограничувања, вклучително и губење на некои деца поради последователно следење, како што е случајот со секоја долгорочна студија, и недостатокот на етничка различност меѓу децата од учесниците во 90-тите, што ја ограничува пошироката применливост на наодите.
Уште повеќе, децата не беа постојано испитувани за да се утврди дијагнозата на аутизам; Наместо тоа, беше користена стратегија за проценка на веројатноста за дијагноза користејќи различни различни извори.
Но, истражувачите сепак заклучуваат дека асоцијациите што ги нашле „може да бидат важни бидејќи (1) овие ушни и респираторни знаци може да бидат рани маркери за зголемен ризик од аутизам, (2) тие можат да го информираат потеклото на аутизмот или (3) тие можат истакнете ги истовремените состојби кои доколку се третираат може да доведат до подобар квалитет на живот на децата со аутизам“.
Тие додаваат: „Оваа студија додава на доказите дека во споредба со типична популација на иста возраст, раните ушни и горно респираторни симптоми се почести кај оние на кои подоцна им е дијагностициран аутизам или со екстремни нивоа на аутистички особини“.
Но, тие предупредуваат: „Не е можно да се утврди дали овие состојби на ОРЛ имаат причинска улога во развојот на аутистичните особини или се поврзани со неизмерен фактор. Една можност, на пример, може да биде последица на зголемената преваленца на мали физички аномалии кај индивидуи со аутизам, вклучително и анатомски разлики во структурата и/или позиционирањето на увото, при што таквите разлики во морфологијата на увото го зголемуваат ризикот од состојби на ОРЛ“.
Повеќе информации:
Асоцијации помеѓу аутистичните особини и знаците на раните уши и горните дишни патишта: проспективна опсервациска студија на географски дефинираната детска популација на Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), BMJ Open (2023). DOI: 10.1136/bmjopen-2022-067682
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview