Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Народна библиотека на науки
Во една студија на деца и возрасни, и поголемата возраст и имањето куче домашно милениче беа поврзани со подобра способност да ги препознаат емоциите на кучето од изразите на лицето. Heini Törnqvist од Универзитетот во Jyväskylä, Финска, и неговите колеги ги презентираат овие наоди во списанието за отворен пристап PLOS ONE на 26 јули 2023 година, покажувајќи дека четиригодишните деца биле помалку способни да препознаат агресивни изрази на кучиња отколку постарите деца и возрасните.
Препознавањето на емоциите од изразите на лицето е клучен дел од невербалната комуникација меѓу видовите. Претходните истражувања сугерираа дека децата од три до пет години можеби се помалку способни да ги препознаат емоциите на кучињата отколку постарите деца и возрасните. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се разјаснат односите помеѓу возраста, претходното искуство со кучето и способноста да се препознаат емоциите на кучето.
За да помогнат во продлабочувањето на разбирањето, Törnqvist и неговите колеги спроведоа студија во која учествуваа 34 возрасни, 28 четиригодишни и 31 шестгодишно дете. Од сите учесници беше побарано да гледаат слики на компјутерски екран од различни кучешки и човечки лица кои прикажуваат различни изрази. Потоа од учесниците беше побарано да го оценат секој израз според нивото на среќа, лутина, позитивност, негативност и количина на емоционална возбуда.
Севкупно, во согласност со претходните истражувања, луѓето од сите возрасти и претходното искуство со кучето – кои имале куче домашно милениче во своето семејство – дадоа приближно слични оценки на сликите. Сепак, имаше одредени статистички разлики меѓу групите.
Без оглед на искуството на кучето домашно милениче, возрасните и шестгодишните деца почесто ги препознаваат агресивните кучешки лица правилно отколку четиригодишните. Сепак, четири и шестгодишни деца покажале слични способности во препознавањето на човечки изрази.
Во споредба со возрасните учесници, децата ги оценија агресивните изрази на кучиња како попозитивни и со пониско ниво на возбуда. Учесниците без искуство со кучето милениче ги оценија агресивните изрази на кучиња како попозитивни од учесниците со кучешко искуство. Во споредба со агресивните човечки изрази, агресивните изрази на кучиња беа оценети од децата како попозитивни и со помала возбуда.
Овие наоди сугерираат дека способноста на луѓето да ги препознаваат емоциите на кучињата, особено агресијата, може да се подобри со возраста, што може да произлезе и од повеќе искуство со кучињата и од созревањето на мозочните структури вклучени во препознавањето на изразите. Потребни се повеќе истражувања за да се продлабочат овие наоди, кои исто така би можеле да помогнат во напорите за подобрување на квалитетот на интеракциите помеѓу децата и кучињата.
Авторите додаваат: „Агресивните изрази на кучиња беа особено оценети погрешно од четиригодишните деца и тие ги оценија агресивните кучиња како значително попозитивни и пониски во возбуда од возрасните“.
Повеќе информации:
Törnqvist H, Höller H, Vsetecka K, Hoehl S, Kujala MV. Работи на развој и искуство: Евалуација на кучешки и човечки емоционални изрази од деца и возрасни, PLoS ONE (2023). DOI: 10.1371/journal.pone.0288137, journals.plos.org/plosone/arti … journal.pone.0288137
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview