Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Frontiers
Физичката активност има позитивни ефекти врз менталното здравје, а сепак, стапките на активност се намалуваат. Ова е особено загрижувачко бидејќи менталната благосостојба на тинејџерите продолжува да се влошува. Во САД, на едно од шест училишни деца му се дијагностицира некој вид на ментално растројство.
Возењето велосипед е ветувачки пристап за воведување на децата на училишна возраст со физичка активност. Сега, истражувачите во САД истражуваа како психосоцијалната благосостојба на адолесцентите се променила по учеството во училишна програма за велосипедизам.
„Учеството во училишна програма за образование за велосипедизам за време на пандемијата COVID-19 беше поврзано со подобрена психосоцијална благосостојба кај средношколците во САД“, рече д-р Естер Вокер, истражувачки директор во непрофитната организација Outride. „Иако видовме ветувачки зголемувања кај некои подгрупи на студенти, одредени групи имаа повисоки нивоа на самопријавена ментална благосостојба и пред и по учеството во програмата“.
„Беше навистина охрабрувачки да се види таков позитивен одговор на студентите на програма за физичко образование специфична за велосипедизмот“, рече Флечер Дементјев, истражувачки асистент на Универзитетот Лома Линда и прв автор на студијата објавена во „Frontiers in Sports and Active Living“. „Ова не мотивира нас, а се надеваме и другите, да продолжиме да го истражуваме и развиваме велосипедизмот како пат кон подобрување на здравјето и благосостојбата кај адолесцентите“.
Outride е непрофитна организација која соработува со училиштата за да обезбеди програми за возење велосипед. „Програмата Riding for Focus (R4F) има за цел да ги опреми учениците со основно знаење и искуство за возење велосипед, за да можат безбедно и самоуверено да возат“, објасни Вокер.
„Велосипедот може да се користи за слободни активности, натпреварување и превоз. Така, учениците не само што учествуваат во активност што го подобрува нивното здравје и благосостојба, туку и онаа која ги овластува да го истражуваат светот“, рече д-р Шон. Вилсон, истражувач на Универзитетот Лома Линда и постар автор на студијата.
Повеќе од 1.200 средношколци, на возраст од 11 до 14 години, учествуваа во анкетите на програмата. Пред и по возењето велосипед, тие завршија две истражувања кои вклучуваа мерки за моменталната ментална благосостојба и психолошкото функционирање. Со оглед на подобрувањето на резултатите за менталната благосостојба на тинејџерите, краткорочните програми за физичка активност ветуваат позитивно влијание врз менталното здравје и благосостојбата кај адолесцентите, рече тимот.
Покрај целокупната благосостојба, научниците ги испитуваа факторите на социјален ризик кои влијаеа на благосостојбата на учеството пред и по програмата. „Се фокусиравме на голем број клучни фактори на ризик кои влијаат на менталното здравје и благосостојбата кај децата на средношколска возраст во САД, вклучувајќи го социо-економскиот статус, полот и расата“, објасни Вилсон.
Проценките на релативниот ризик покажаа дека машките, белите студенти и оние од семејства со висок социо-економски статус сè уште имаат намален релативен ризик од развој на психосоцијални нарушувања по интервенцијата. На пример, благосостојбата на студентките значително се подобри; машките студенти, сепак, сепак имаа повисоки резултати за благосостојба во споредба со женските по програмата. Исто така, имаше значително зголемување на благосостојбата на не-белите студенти по програмата. Ова позитивно влијание е поддржано од студии кои покажуваат дека програмите за физичка активност можат позитивно да влијаат на психосоцијалната благосостојба на етничките малцинства, особено на оние од семејства со ниски приходи.
„Иако учеството секако може позитивно да придонесе за секојдневниот живот, на крајот, треба да се стават подобрувања во големи размери, промени во политиката, намалувања на систематските разлики во пристапот до исхрана, здравствени услуги, безбедни средини и пошироко. движење“, рече Вокер.
Авторите, исто така, укажаа на ограничувањата на нивната студија, од кои едно е студиската популација која се разликува од студентската популација низ целата земја. „Ова значи дека нашите резултати, иако проникливи, не се целосно одраз на националниот контекст за физичко образование на младите“, рече Дементјев. „Оваа студија ја гледаме како почеток на националниот дијалог околу инвестициите во образованието за велосипедизам и неговите потенцијални приноси.
Повеќе информации:
Естер Вокер и другите, Програмата за велосипедизам во средно училиште е поврзана со подобрено ментално здравје и благосостојба кај адолесцентите за време на COVID-19, Граници во спортот и активно живеење (2023). DOI: 10.3389/fspor.2023.1255514
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview