Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Лори Соломон
Медицинските трошоци за приватно осигурените деца, вклучително и трошоците од џеб (ООП), се повисоки за сите категории на индекс на телесна маса (БМИ), освен здравата тежина, според студијата објавена на интернет на 3 јули во JAMA Pediatrics.
Ашутош Кумар, д-р, од американските центри за контрола и превенција на болести во Атланта и колегите ги процениле медицинските трошоци кај младите во САД во сите категории на БМИ, како и според полот и возрасните групи. Анализата опфати податоци од амбулантската електронска медицинска евиденција на IQVIA за 2018 година (205.876 приватно осигурени лица на возраст од 2 до 19 години).
Истражувачите откриле дека во споредба со децата со здрава тежина, вкупните трошоци и трошоците за ООП биле повисоки за сите други категории на БМИ. За вкупните расходи, разликите беа највисоки за оние со тешка дебелина (909 долари) и недоволна тежина (671 американски долари) наспроти здравата тежина. За трошоците за OOP, разликите беа исто така највисоки за тешка дебелина (121 $) и недоволна тежина (117 $) наспроти здрава тежина. Според возраста, недоволната тежина е поврзана со повисоки вкупни трошоци на возраст од 2 до 5 години (679 долари) и 6 до 11 години (1.166 долари), додека тешката дебелина е поврзана со повисоки вкупни трошоци на возраст од 2 до 5 години (1.035 долари), 6. до 11 години (821 долари) и од 12 до 17 години (1.088 долари).
„Студискиот тим откри дека медицинските трошоци се повисоки за сите категории на БМИ во споредба со оние со здрава тежина“, пишуваат авторите. „Овие наоди може да укажуваат на потенцијална економска вредност на интервенциите или третманите насочени кон намалување на здравствените ризици поврзани со БМИ“.
Повеќе информации:
Ашутош Кумар и други, Индекс на телесна маса и поврзани медицински трошоци во САД меѓу приватно осигурени лица на возраст од 2 до 19 години во 2018 година, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.2012

Андреа Лувијано и други, Тековни и идни предизвици во врска со проценката на трошоците за одредување на вредноста на интервенциите за управување со нездрава тежина, JAMA Pediatrics (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.2018
2023 Ден на здравјето. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview