Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Бен Најт, Универзитетот во Нов Јужен Велс
Педијатриските лекари забележале низа здравствени потешкотии кај децата и младите кои барале азил, а кои биле подложени на офшор обработка.
Примерок од деца и млади луѓе кои бараат азил (CYP) кои се чуваат во Науру, се покажа дека имаат високи стапки на физички и ментални здравствени проблеми околу времето на трансферот од Науру, според новото истражување. Студијата, исто така, покажа дека повеќето имале повеќе негативни искуства од детството во нивниот живот, вклучително и прекини во образованието, одвојување на семејството и сведоци на траума.
За студијата, истражувачите ретроспективно анализираа детални здравствени проценки на 62 CYP завршени од педијатри и психијатри за деца и адолесценти од 10 здравствени услуги низ Австралија.
Истражувањето, објавено во Archives of Disease in Childhood, открило физички и/или ментални здравствени тешкотии во речиси сите CYP во примерокот. CYP беа подложени на австралиската имиграциска политика на офшор за барателите на азил кои пристигнуваат со брод, а повеќе од половина од примерокот се чуваат на Науру четири или повеќе години.
Водечкиот автор на студијата д-р Лахиру Амарасена, педијатар и д-р. студент на Факултетот за здравје на жени и деца, UNSW Medicine & Health, вели дека истражувањето додава на доказите дека имиграцискиот притвор е штетна практика за децата.
„Овие лоши здравствени резултати беа речиси универзални во нашиот примерок на CYP кои доживеаја присилна миграција и беа изложени на политиката на неопределен задолжителен притвор“. д-р Амарасена вели.
Притворот за имиграција е познато неповолно искуство во детството и може да придонесе или да ги влоши штетните исходи при барањето азил на CYP. Претходните студии ги документираа штетните последици од практиката, вклучувајќи физички, психолошки, невро-развојни и образовни тешкотии.
Од оние во тековната студија, физичките здравствени проблеми беа присутни во 55 CYP (89%), најчесто неухранетост (24%), болести на забите (21%) и болки во стомакот (16%). Менталните здравствени состојби исто така беа формално дијагностицирани во 27 CYP (44%), но повеќето од испитуваниот примерок имаа еден или повеќе симптоми на ментално здравје (79%) – вклучително и размислување или обиди за самоповредување (45%).
Стапките се споредливи со претходните студии за CYP изложени на имиграциски притвор и многу повисоки отколку кај непритворените бегалци или општо австралиско население.
„Нашата студија вклучува мал примерок на притворени CYP, но контекстуализирани во други национални и меѓународни студии и извештаи, знаеме дека ниту едно време во притворот не е утврдено како безбедно, а Обединетите нации препорачуваат избегнување на практиките на притвор за деца. д-р Амарасена вели.
Истражувањето, исто така, покажа дека 58 CYP (94%) имале изложеност на едно или повеќе несакани детски искуства (ACE) во текот на нивниот живот, вклучувајќи 13 CYP (21%) со изложеност на четири или повеќе ACE. Дваесет и пет CYP биле изложени на еден или повеќе видови на злоупотреба или занемарување (40%). Повеќето (63%) биле сведоци на траума во текот на нивниот живот.
Повеќето деца на училишна возраст исто така доживеале пречки во нивното школување (77%). Единаесет CYP (18%) беа одвоени од еден или повеќе примарни роднини на Науру.
„За здравствените услуги, исто така ја нагласува потребата да се биде свесен за овие неволји кога се грижиме за деца кои веќе се изложени на имиграциски притвор и присилна миграција“, вели д-р Амарасена.
Истражувачите, исто така, признаваат дека дизајнот на студијата со регрутирање преку здравствени услуги, иако е неопходен за минимизирање на понатамошната траума, има ограничувања со оглед на предизвиците за работа со ранливите, мобилни популации, особено за време на ограничувањата на COVID-19.
Од средината на 2013 година, според офшорската имиграциска политика, сите оние кои бараа азил со брод, вклучително и децата, беа испратени на оф-шор и беа спречени трајно да се преселат во Австралија, без оглед на нивниот статус на бегалци.
Поголемиот дел од CYP кои бараа азил беа префрлени во Науру, каде што максимум 222 беа задржани во секое време, помеѓу 2013 и 2019 година. Некои беа пуштени во заедницата науруа откако Науру го призна нивниот статус на бегалци и мал дел на крајот беа преселени во други земји.
Повеќето беа префрлени во Австралија со привремени визи. Сите деца беа префрлени од Науру до почетокот на 2019 година, но политиката на офшор обработка и неопределен задолжителен притвор продолжува да важи.
„Некои земји приматели продолжуваат да користат имиграциски притвор за деца и млади луѓе, иако тоа ги прекршува меѓународните конвенции за човекови права. Имиграцискиот притвор на децата е негативно искуство од детството кое може да се спречи“, вели д-р Амарасена.
Повеќе информации:
Лахиру Амарасена и сор., Офшор притвор: пресек анализа на здравјето на децата и младите кои бараат азил во Австралија, Архива на болести во детството (2022). DOI: 10.1136/archdischild-2022-324442
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview