Итни случаи:  

Повикај доктор

Стапките на преживување за деца и адолесценти со меланом се високи, според студијата објавена на интернет на 9 декември во списанието на Американската академија за дерматологија. Мери-Ен Ел Шаруни, д-р, од Универзитетот во Сиднеј и колегите ги процениле клиникопатолошките карактеристики и преживувањето на 62 деца (на возраст од 11 години и помлади) и 452 адолесценти (на возраст од 12 до 19 години) дијагностицирани со меланом.
Истражувачите открија дека подтиповите на меланомот се конвенционален меланом (површно ширење, нодуларен, дезмопластичен и акрален летигинозен; 428 пациенти), шпицоиден меланом (78 пациенти) и меланом поврзан со вроден невус (осум пациенти). Десетгодишното преживување без повторување (RFS) беше слично кај децата (91,5 проценти) и кај адолесцентите (86,4 проценти), како што беше и 10-годишното вкупно преживување (ОС; 100 и 92,7 проценти, соодветно). Кај адолесцентите, статусот на улцерација и анатомското место беа поврзани со RFS и OS, додека возраста, полот, митотичниот индекс, статусот на сентинелниот јазол и подтипот на меланом не беа поврзани. Полошо RFS беше забележано со дебелина на Breslow >4 mm.
„Нашите податоци сугерираат дека адолесцентните меланоми често се слични на меланомите од типот на возрасни, додека оние што се јавуваат кај малите деца често се јавуваат преку различни молекуларни механизми“, пишуваат авторите. „Во иднина, веројатно е дека понатамошното разбирање на овие молекуларни механизми и способноста да се класифицираат меланомите врз основа на нивните молекуларни карактеристики ќе помогнат во понатамошното рафинирање на прогностичките проценки и [можеби] водење на третманот за млади пациенти со меланом“.
Двајца автори открија финансиски врски со фармацевтската индустрија.
Повеќе информации:
Мери-Ен Ел Шаруни и други, Меланоми кај деца и адолесценти: Клиникопатолошки карактеристики и исходи за преживување, весник на Американската академија за дерматологија (2022). DOI: 10.1016/j.jaad.2022.08.067

© 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview