Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од страна на UT Southwestern Medical Center
Четириесет проценти од критично болните деца чии родители или други старатели ја одбиле трахеостомијата умреле во рок од 24 месеци, а половина од сите смртни случаи се случиле во рок од шест недели, открија истражувачите од Медицинскиот центар UT Southwestern и Детскиот медицински центар Далас.
Наодите, објавени во The Laryngoscope, би можеле да им помогнат на лекарите да ги советуваат родителите кои мора да одлучат дали нивното дете ќе добие трахеостомија, одлука со значителни емоционални, социјални и економски влијанија врз семејствата, велат авторите.
„Одлуката да се стави трахеостомија кај дете е многу тешка задача за повеќето семејства кои се соочуваат со тоа. Оваа студија не диктира кои деца треба или не треба да добијат трахеостомија, но ќе им помогне на семејствата да размислуваат што може да се случи ако одлучат да задржете го поставувањето“, рече водачот на студијата Стивен Р. Чорни, м-р Стивен Р. Чорни, асистент професор по отоларингологија – хирургија на глава и врат на UT Southwestern.
Трахеотомија, исто така позната како трахеотомија, внесува цевка за дишење во душникот преку отворот хируршки создаден во вратот. Ситуациите кои може да бараат трахеостомија вклучуваат респираторна инсуфициенција, опструкција на дишните патишта и тешка невролошка повреда, рече д-р Чорни.
Да се ​​направи трахеостомија е настан кој го менува животот на децата и нивните семејства, рече тој. Рутинските работи како одење во самопослуга стануваат многу покомплицирани, што бара многу опрема и планирање. Грижата за трахеостомите може да биде емоционално исцрпувачка и финансиски исцрпувачка, додаде д-р Чорни, честопати бара од старателите да ја преиспитаат нивната способност да работат со полно работно време или да продолжат да живеат на истото место ако тоа не е погодно за грижата за нивното дете. Здравите деца во овие семејства често мора да го прифатат недостатокот на внимание и ресурси посветени на браќата и сестрите со трахеостомија.
Повеќето негуватели се согласуваат нивното дете да добие трахеостомија, но други одбиваат, велејќи дека тоа не е во согласност со нивните семејни или религиозни вредности, капацитетот за грижа или целите за нивното дете или семејство. Иако постојат значајни истражувања за исходите за децата кои примаат трахеостомии, ниту една студија претходно не ги истражувала исходите за оние чии старатели се намалуваат, рече д-р Чорни – што ја ограничува способноста на лекарите да обезбедат соодветно советување на старателите.
За да се пополни оваа празнина, д-р Чорни и неговите колеги ги прегледаа медицинските досиеја на 261 дете на понудено трахеостомија помеѓу 2016 и 2021 година во Детскиот медицински центар Далас. Таму, Програмата за управување со педијатриски дишни патишта за здравје на децата – мултидисциплинарен тим на даватели посветени на грижата за децата со трахеостомии – обезбедува советување за старателите чии деца се подобни за нив. Овие записи покажаа дека 203 негувателки се согласиле на трахеостомија по советување, а 58 старатели одбиле.
Од децата чии старатели одбиле сместување, 52% починале со нивното последно следење во споредба со 21% од децата на кои им била извршена трахеостомија. Просечното време до смртта беше 11 месеци кога не беше поставена трахеостомија, но беше повеќе од 28 месеци кога беше поставена. Околу 31% од децата кои не добиле трахеостомија починале во просек 1,2 месеци по оваа тешка одлука, никогаш не ја напуштиле болницата.
Факторите поврзани со опаѓање на трахеостомијата вклучуваат детето да биде постаро, да има вродени малформации и да има историја на сепса, што е опасен по живот одговор на инфекција. Факторите поврзани со умирање по опаѓање на трахеостомијата вклучуваат помлада, историја на сепса, интубација во моментот на консултација и потреба од трахеостомија за друга состојба освен хронична белодробна болест.
Д-р Chorney забележа дека иако трахеостомијата може значително да го продолжи преживувањето, тие не секогаш го подобруваат квалитетот на животот. Тој и неговите колеги планираат да го проучуваат квалитетот на животот и за семејствата кои избираат нивните деца да добијат трахеостомии и за оние кои ги одбиваат.
Кога трахеостомите повеќе не се потребни, тие може да се отстранат за да се овозможи заздравување на вратот или хируршки затворање. Сепак, за некои пациенти тие се постојани, што ја нагласува големината на овие одлуки за старателите пред сместувањето.
Повеќе информации:
Палмила Лиу и сор., Преживување по опаѓање на поставеноста на педијатриската трахеостомија, ларингоскоп (2023). DOI: 10.1002/лари.30712
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview