Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Dennis Golm, The Conversation
Неодамнешниот истражувачки труд откри дека вербалното злоставување на децата, вклучително и викање по нив и викање со имиња, е поврзано со лошо расположение, злоупотреба на дрога и деликвенција (антисоцијално однесување).
Авторите на новата студија тврдат дека бидејќи вербалната злоупотреба се смета како дел од емоционалната злоупотреба (категорија која вклучува многу различни видови на штетно однесување кон децата, како што се манипулирање со нив, понижување и давање тивок третман) тоа е занемарено. и „скриен проблем“. Тие наведуваат дека вербалната злоупотреба во детството треба да се препознае како сопствена категорија на малтретирање на деца.
Иако постојат ограничувања за истражувачката студија, таа е добро дизајнирана и важна, особено во помагањето да се дефинира овој тип на емоционална злоупотреба.
Децата кои се малтретирани – кои страдаат од злоупотреба и запоставување – имаат поголема веројатност да се сретнат со проблеми како што е лошото ментално здравје подоцна во животот. Една студија сугерира дека глобалното намалување на малтретирањето за 25% може да спречи 80 милиони случаи на анксиозност и депресија ширум светот.
Владите се обидоа да го намалат малтретирањето со тоа што одредени видови сурови родителски практики ги направија нелегални. На пример, шмекот е забранет во Шкотска и Велс. Сепак, шмекот е прилично лесно дефинирано однесување. Помалку е лесно да се справите со однесувањето што ја сочинува емоционалната злоупотреба.
Но, кога ќе ги прашаме возрасните дали доживеале злоупотреба или запоставување додека растеле, повеќе од една третина ќе кажат дека доживеале емоционална злоупотреба. Ова го прави најчестиот вид на злоупотреба пријавен од возрасните.
Авторите на студијата тврдат дека со дефинирање на однесувањето на возрасните што се брои како вербална злоупотреба во детството, ова однесување може да се промени – на пример преку програми за обука на родители.
Истражувачката студија е систематски преглед – научна студија која се собира и ги сумира резултатите од постојните наоди од истражувањето на одредена тема.
Индивидуалните истражувачки студии можат да дојдат до различни заклучоци. Ова може да биде збунувачки, особено кога има стотици студии во полето на истражување. Систематскиот преглед помага да се разберат сите достапни докази и да се најдат обрасци.
Авторите вклучиле 149 квантитативни и шест квалитативни студии на оваа тема и откриле дека користеле 21 различен термин за да ја дефинираат вербалната злоупотреба на децата. Најчестите однесувања вклучувале викање и врескање. Заканувачки зборови, прозивки и критикување беа други вообичаени однесувања. Едвај некои студии вклучуваат однесувања каде возрасните не го креваат својот глас.
Авторите, исто така, ги идентификуваа најчестите стандардизирани прашалници што ги користат истражувачите за мерење на вербалната злоупотреба. Стандардизираните мерки ја имаат предноста што се испробани и тестирани како сигурни мерки – на пример, дали луѓето ќе одговорат на сличен начин кога ќе го дадат истиот прашалник двапати во рок од неколку недели.
Еден проблем што истражувачите го идентификуваа беше тоа што половина од студиите што ги испитуваа користеа нестандардизиран прашалник, каде што не беше јасно колку е добра мерката.
Бидејќи резултатите од истражувачките студии можат да бидат под влијание на други фактори како што се генетскиот ризик или други видови злоупотреба, важно е повеќе студии да дојдат до истиот заклучок доколку научниците сакаат да дадат препораки.
Во оваа истражувачка студија, за возрасната група вклучувајќи деца и помлади тинејџери, само четири студии ја поврзаа вербалната злоупотреба со деликвентното однесување. Низ сите возрасни групи, осум студии објавија врска помеѓу вербалната злоупотреба и депресијата. Затоа е важно да се спроведат повеќе истражувања за да се поддржат овие наоди.
Друг проблем е што повеќето студии беа пресек наместо надолжни. Пресечните студии ги проценуваат луѓето само во еден момент во времето. Од овие студии, не можеме навистина да кажеме што е прво – вербалната злоупотреба или проблемите со менталното здравје. Можеби родителите не знаеле како да се справат со, на пример, деликвентно однесување и како резултат користеле груби техники на родителство.
Моето истражување заедно со д-р Валери Брант ја испитуваше врската помеѓу малтретирањето на децата и симптомите на невнимание и хиперактивност. Откривме дека работи во две насоки. Малтретирањето ги зголеми овие симптоми, но овие симптоми исто така ја зголемија веројатноста дека детето ќе доживее малтретирање во иднина.
Сепак, генерално, овој добро дизајниран систематски преглед е важен чекор кон унифицирана дефиниција за вербална злоупотреба на деца. Разбирањето во што е проблемот ќе помогне да се спречи штетното родителство во иднина.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview