Итни случаи:  

Повикај доктор

Новите сознанија за важноста на факторите на раниот живот врз здравјето на белите дробови беа откриени во најсеопфатната студија од ваков вид, предводена од универзитетите во Бристол и Есекс. Истражувачите се надеваат дека наодите, објавени денеска (2 март) во European Respiratory Journal, ќе го отворат патот за развој на алатки за предвидување за респираторното здравје и ќе ја намалат нееднаквоста во здравствената заштита со таргетирање на интервенции во раниот живот за луѓето со поголем ризик.
Студијата ги анализирала податоците собрани од 7.545 учесници во студијата Бристол за деца од 90-тите (исто така позната како Avon Longitudinal Study of Parents and Children, ALSPAC), водечка лонгитудинална студија во светот која ги следи бремените жени и нивните потомци од 1991 година.
Истражувачите разгледале 33 клучни фактори кои го покриваат животниот век од раѓање до возраст од 24 години – кога функцијата на белите дробови е на својот врв и е силен показател за здравјето на дишните патишта во подоцнежниот живот.
„Во споредба со претходните студии за здравјето на белите дробови, нашата работа се издвојува како најсеопфатна од ваков вид досега, бидејќи ги разгледува основните односи помеѓу овие 33 фактори, нудејќи веродостојни наоди за нивната важност за здравјето на белите дробови кај возрасните“, објасни водечкиот истражувач д-р Осама Махмуд, предавач по наука за податоци и статистика од Катедрата за математички науки на Универзитетот во Есекс, а порано и во Бристол.
Истражуваните 33 фактори, кои би можеле да имаат влијание врз функцијата на белите дробови, вклучуваат социодемографски, еколошки, начин на живот и физиолошки карактеристики.
Клучните фактори кои негативно влијаат врз здравјето на белите дробови идентификувани во студијата беа:
Д-р Махмуд заклучи: „Резултатите јасно покажуваат дека од 33 клучни фактори, оние кои поединечно најмногу влијаат на функцијата на белите дробови на младите се: тежината на нивната мајка за време на бременоста, ако нивната мајка пушела за време на бременоста, нивната родилна тежина и нивниот телесен состав. во основно училиште.
„Со оглед на тоа што астмата со рана појава е уште еден фактор што влијае на функцијата на белите дробови, мислиме дека ова треба да ја нагласи потребата да се посвети поголемо внимание на овие состојби, особено кога станува збор за примарна превенција“.
Повеќе информации:
Осама Махмуд и соработниците, Влијанија на однесувањето во раниот живот и здравјето врз функцијата на белите дробови во раната зрелост, Европски респираторен весник (2022). DOI: 10.1183/13993003.01316-2020
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview