Итни случаи:  

Повикај доктор

Виталната улога што училишните медицински сестри можат да ја играат во справувањето со зголемениот број на нарушувања во исхраната кај децата и младите е наведена од студент на Универзитетот Кингстон во водечко списание за медицински сестри. Еми Хопкинсон, студент по медицински сестри од трета година, написот за докази и пракса во Нега на деца и млади се базира на тековните истражувања и нејзиното сопствено клиничко искуство од сместувањата за да обезбеди препораки за професијата што би можеле да информираат за испорака на нега.
Нејзината статија се одразува на некои од најчестите типови на нарушувања во исхраната – дефинирани како ментална болест од Националниот институт за ментално здравје – вклучувајќи анорексија нервоза, булимија нервоза и нарушување на прекумерното јадење.
Потпирајќи се на податоците од NHS Англија, таа истакна како имало зголемување од 185 проценти во дијагнозите на нарушувања во исхраната кај децата и младите меѓу 2016 и 2022 година, и истражи некои од факторите кои можеби придонеле за овој пораст.
„Постои итна потреба да се реши недостатокот на рана интервенција, превенција и пристапност за да им се помогне на младите луѓе кои живеат со нарушувања во исхраната и на оние кои потенцијално можат да развијат нарушувања во исхраната“, рече таа.
Влијанието на COVID-19 врз менталното здравје на луѓето доведе до речиси двојно зголемување на бројот на итни и рутински упатувања до услуги за ментално здравје на деца и адолесценти (CAMHS) во 2021 година, објасни Еми. Таа, исто така, покажа како училишната медицинска сестра има важна улога во поддршката на превенцијата и раната интервенција за нарушувања во исхраната, при што ограниченото образование за овие состојби во училиштата се покажа како можен фактор што придонесува.
„Училишната медицинска сестра, која е веќе вешти во идентификувањето на овие прашања, може да помогне со тоа што ќе се заложи за редовни сесии за менталното здравје да се имплементираат во наставната програма“, рече таа. „Тие можат да ги едуцираат наставниците за некои заблуди околу нарушувањата во исхраната и како најдобро да им пристапат и да го поддржат детето и младото лице кои можеби минуваат низ дијагноза или третман“.
Истакнувајќи го истражувањето за негативното влијание што социјалните медиуми можат да го имаат врз сликата за телото, Еми деталните промени за кои веруваше дека можат да помогнат да се намали ризикот кај младите луѓе да развијат нарушувања во исхраната.
„Спроведувањето позитивни промени како што се поголеми ограничувања на старосната граница за приклучување на социјалните мрежи и спречување на употребата на манипулација со фотографии и филтри може да ги направи овие платформи побезбедни за користење на децата и младите“, рече таа.
Во рамките на статијата, 25-годишната студентка постави некои од бариерите за пристап до услуги за ментално здравје за деца и адолесценти (CAMHS) и услуги за рана интервенција. Цитирајќи ја потребата за дополнително финансирање, таа, исто така, ги истражи регионалните разлики во бројот на млади луѓе на кои им биле дијагностицирани нарушувања во исхраната во последниве години, повикувајќи се на истражувањето кое покажа дека оние со низок социо-економски статус или потекло на етничко малцинство имаат помала веројатност да бидат идентификувани.
Вонреден професор по детска нега на Универзитетот Кингстон и лична туторка на Еми, Зои Кларк, рече дека студентката по медицински сестри ја подигнува свеста за важно јавно здравствено прашање и предизвиците со кои се соочуваат децата и младите во пристапот до поддршка и третман. „Еми дава вреден придонес во сè покомплексните предизвици околу третманот и поддршката за нарушувања во исхраната што може да помогне да се едуцираат медицинските сестри кои не се нужно обучени за справување со овие прашања“, рече таа.
Еми е една од 55-те студенти низ земјата кои моментално се запишани во програмата за студентско лидерство на Советот на деканот за здравство, која ги поддржува студентите да развијат лидерски вештини и да станат застапници во нивните области. Шемата ги спојува студентите со академски ментори, надвор од нивниот соодветен универзитет и од целата земја.
Џулија Пети, виш предавач по детска нега на Универзитетот во Хертфордшир, која е ментор на Еми и работеше со неа на статијата, ја пофали нејзината посветеност на негата кај децата. „Ова е многу важна здравствена тема која бара внимание“, рече таа. „Еми покажа примерно лидерство како студентска медицинска сестра со зголемување на јавното знаење и разбирање за овие сериозни, опасни по живот состојби на широк спектар на публика.
Повеќе информации:
Еми Хопкинсон и други, Зошто растројствата во исхраната кај децата и младите луѓе се зголемуваат: импликации за практиката, Нега на деца и млади (2022). DOI: 10.7748/ncyp.2022.e1445
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview