Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Севкупно, 4,7 проценти од учениците со попреченост доживуваат бездомништво во седум држави и Вашингтон, според студијата објавена на интернет на 28 март во Педијатрија.
Емили Бок, од Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Бостон, и колегите собраа податоци од државните оддели за образование и федералните податоци за бездомништвото за да ги квантифицираат учениците со попреченост кои доживеале бездомништво во североисточните и средните атлантски Соединетите држави. Беше пресметан процентот на ученици со и без попреченост кои се соочуваат со бездомништво. Промените во бездомништвото во окрузите на Масачусетс беа испитани во споредба со учебната година од 2018 до 2019 година.
Истражувачите откриле дека 4,7 проценти од учениците со попреченост доживеале бездомништво во седумте држави и Вашингтон, во споредба со 3,0 проценти кај студентите без попреченост (сооднос на бездомништво со попреченост и без попреченост, 1,58). Највисок и најнизок процент на студенти со попреченост кои се соочуваат со бездомништво се забележани во Вашингтон, и Њујорк и во Конектикат, соодветно. Споредувањето на 2018 со 2019 година со статистиката од 2019 до 2020 година во Масачусетс покажа мала промена.
„Учениците со попреченост кои се соочуваат со бездомништво се особено ранлива популација и квантифицирањето на оваа популација за прв пат ќе им обезбеди на креаторите на политиките вредни информации за да можат да дејствуваат за подобра поддршка на овие студенти“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Емили Бок и други, Бездомништво и попреченост кај учениците од јавните училишта, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-059885

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview