Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Мензис Факултетот за здравствени истражувања
Мајките вакцинирани против голема кашлица (пертусис) за време на бременоста имаат бебиња кои имаат 70% помала веројатност да имаат инфекција со пертусис во детството, во споредба со бебињата на невакцинирани мајки.
Наодите, објавени во Педијатрија, доаѓаат од заедничко истражување во кое е вклучено Мензис школата за здравствени истражувања. Студијата ги разгледа четиригодишните податоци за вакцинација од речиси 280.000 раѓања низ Северната Територија, Квинсленд и Западна Австралија.
Големата кашлица е многу заразна, потенцијално опасна по живот инфекција на респираторниот тракт. Тоа е исто така национално забележлива болест во Австралија. Големата кашлица веројатно ќе биде најтешка кај доенчињата во првите неколку недели од животот.
Поддржани од податоци засновани на австралиската популација, овие наоди ја поддржуваат препораката за вакцинација против пертусис за време на бременоста помеѓу 20 и 32 недели за да се спречи инфекцијата со голема кашлица кај доенчиња под 6 месеци.
Истражувањето исто така разоткри дека доенчињата родени од вакцинирани мајки можеби нема да реагираат добро на нивната прва вакцина против пертусис. Имаше загриженост дека распоредот за вакцини за доенчиња, кој започнува на возраст од 2 месеци, нема да биде толку ефикасен доколку мајката била вакцинирана за време на бременоста, но не е откриено значајно влијание.
Вакцината против пертусис моментално е достапна бесплатно во Австралија во комбинација со дифтерија и тетанус. Бремените мајки добиваат една инјекција, додека бебињата се вакцинираат во пет фази. Ова истражување опфати 9.996 парови мајка-доенчиња во Северната Територија.
Епидемиологот за перинатална и педијатриска инфективна болест д-р Анет Реган вели: „Ова истражување обезбедува дополнително уверување за придобивките од вакцинацијата против пертусис кај мајката во Австралија. Вакцинацијата против пертусис кај мајката е од витално значење за да помогне во заштитата на бебињата од голема кашлица во нивните први неколку месеци од животот, особено пред тие се подобни за нивната прва вакцина против пертусис на возраст од два месеци“.
Коавтор на студијата и постар научен соработник на Менцис, д-р Мајкл Бинкс вели: „Овие наоди ја поддржуваат потребата да се подигне свеста за важноста да се биде вакциниран за време на бременоста.
„Студијата покажа дека примената на мајчините вакцини против пертусис е најниска во Северната Територија и Западна Австралија. Со оглед на неодамнешните напори да се подобри навлегувањето во овие региони, сега е оправдана посовремена евалуација“.
Повеќе информации:
Анет К. Реган и сор., Вакцинација против пертусис кај мајката, имунизација на доенчиња и ризик од пертусис, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2023-062664
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview