Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
by Charmaine Bernie, The Conversation
Раните бруто моторни (или целото тело) движења како што се лазење и одење се возбудливи случувања и јасни маркери за родителите кои го следат развојот на своето дете. Но, што се случува кога не е постигната пресвртница, или самото движење не е она што го очекува родителот?
Бебињата пристигнуваат во светот со вродени движења, вклучително и рефлекси. Други моторни вештини – како што се седење или тркалање кон играчка на мат за играње – се учат додека растат.
Повеќето бебиња почнуваат да се движат кон луѓе или предмети многу подалеку од нив во втората половина од првата година. Ова означува промена и за родителите и старателите, бидејќи тие веќе не можат ниту за момент да заминат и да се вратат да најдат бебе на истото место. Време е да размислите дали детето ќе го заштити просторот за живеење, ако веќе не сте го направиле тоа!
Но, како може родителот или старателот да одлучи кога да се грижи, кога да добие стручен совет или кога да прифати дека работите се движат добро?
Најчесто бебињата лазат „на сите четири“ со стомаци над подот, а рацете и колената се движат напред во дијагонална шема, каде што десната рака и левата нога се движат заедно, а левата рака и десната нога се движат заедно. Оваа фаза може да трае со недели или месеци пред доенчињата да се кренат да крстарат на нозе додека се држат за мебелот. Крстарењето и пешачењето обично се забележуваат на возраст од осум до 18 месеци.
Некои деца, сепак, се движат поинаку, а некои се чини дека целосно ја прескокнуваат фазата на ползење. Како што не постои одреден ден во првата година кога сите бебиња се симнуваат од душекот за играње за да го истражуваат, не постои единствен начин да се движат низ собата.
Некои бебиња се мешаат со дното додека ги држат рацете од подот. Други командоси лазат по стомакот, како војници кои остануваат ниско. Некои бебиња прво ги движат рацете со свиткани колена за да ги следат како да играат игра на скок. Многумина користат комбинации од кое било или од сите горенаведени, покрај лазењето пред да наполнат една година.
Истражувачите и професионалците за детски развој мислеа кога не се почитуваат традиционалните секвенци на движења, постои дефинитивен проблем со начинот на кој се развива мозокот или телото на детето.
Иако постојат некои школи на мислата кои сугерираат дека ползењето е критичен дел од развојот на детето, поновите теории ставаат поголем акцент на квалитетот и разновидноста на движењата што поединечните бебиња ги користат за движење. Некои истражувања сугерираат дека варијабилните шеми на ползење може да се појават кај деца со, и без, подоцнежно доцнење во развојот. Претходните истражувања покажаа дека додека 90% од децата постигнале моторни пресвртници до двегодишна возраст по заедничка секвенца, 4,3% воопшто не покажале лазење на рацете и колената.
Разликите не се секогаш причина за загриженост, но прилагодувањето на шемата на движење на вашето дете може да биде важно ако забележите нешто неочекувано во оваа фаза. Невообичаени, отсутни или задоцнети модели на ползење се поврзани со церебрална парализа, Даунов синдром, аутизам, нарушување на развојната координација и други невролошки нарушувања, нарушувања на учењето или развојот.
Децата со познати невролошки или физички проблеми или несакани настани пред или при раѓање, исто така, може да доживеат груби моторни потешкотии и доцнења.
За секоја од овие групи, раната проценка и интервенција се важни, бидејќи тие носат поголема потенцијална корист за децата и семејствата, во споредба со чекањето подоцна за да се решат проблемите.
Значи, кои се знаците кои им помагаат на родителите да знаат дека е време да побараат стручен совет?
До околу 9-11 месеци треба да има некои редовни обиди од бебињата да се движат во и надвор од мирни позиции и да ја истражуваат просторијата околу нив. Вообичаено е бебињата во оваа фаза ефикасно да ги користат рацете и нозете заедно за да се насочат напред.
Кога левата страна на телото прави нешто сосема различно од десната (или обратно), тоа е знак дека можеби е потребна дополнителна проценка.
Кога се чини дека бебињата се борат со силата или опсегот на движење, особено во вратот, рацете, рацете или нозете, ова треба дополнително да се истражи од здравствен работник. Бебињата кои покажуваат редовни и постојани знаци на непријатност со нивните движења (како што се гримаси или плачење), исто така треба да се прегледаат.
Ако родителите или старателите ги забележат овие работи, важно е да го подигнат тоа кај давателот на нега, како што е медицинска сестра за мајчиното дете и семејното здравје или општ лекар. Закажувањето со еден од овие даватели на услуги обично е првиот чекор што го прават родителите кога има загриженост или сакаат дополнително набљудување или преглед.
Некои семејства можеби веќе имаат пристап до педијатриски професионален терапевт, физиотерапевт или педијатар. Секој може да заврши дополнителни проценки и да понуди совет по потреба.
Во огромното мнозинство на случаи, родителите имаат добро чувство за тоа кога треба да се грижат. Ако сте загрижени, побарајте здравствен работник кој може да ви помогне да одговорите на прашања и да даде совет. Ниту вие, ниту вашето бебе не треба сами да ја поминете оваа фаза.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview