Итни случаи:  

Повикај доктор

Според една нова студија Училиштето за јавно здравје Mailman на Универзитетот Колумбија и Градскиот универзитет во Њујорк. Резултатите даваат рани докази дека легализацијата и комерцијализацијата на употребата на канабис за возрасни може да биде поврзана со потенцијален пораст на преваленцата на астма. Студијата е прва што ја испитува врската помеѓу промените во политиката за канабис за употреба кај возрасни и преваленцата на астма кај децата и адолесцентите. Резултатите се објавени на интернет во списанието Preventive Medicine. „Нашите наоди сугерираат дека политиката за канабис на државно ниво може да има низводно влијанија врз респираторното здравје на децата“, рече Рене Д. Гудвин, д-р, вонреден професор на Одделот за епидемиологија на Факултетот за јавно здравје Колумбија Мејлман и професор на Градскиот универзитет во Њујорк. „Употребата на канабис се зголемува кај возрасните со деца во домот, особено во државите кои се легализирани за медицинска или рекреативна употреба. Изложеноста на пасивно пушење е клучен фактор на ризик за астма кај децата. Оваа студија нуди критичен прв чекор во идентификувањето на клучот грижата за здравјето на децата се појавува во контекст на брзите, тековни промени во политиката за канабис, кои не се придружени со клинички или јавно здравствени упатства за родителите“.
Астмата погодува приближно 5 милиони деца и е најчеста хронична состојба која ги погодува децата во нацијата. Истражувачите користеа податоци од Националното истражување за здравјето на децата 2011-2019 година, репрезентативен примерок за физичкото и менталното здравје на неинституционализираните деца на возраст од 0-17 години во САД.
На национално ниво, забележано е статистички значајно намалување на преваленцата на педијатриска астма од 2011-2012 до 2016-2017 година, без никаков пад потоа. Во однос на државите каде што канабисот беше целосно нелегален, преваленцата на астма малку се зголеми кај адолесцентите на возраст од 12-17 години и кај децата кои се идентификуваат со нехиспанското малцинство на раса и етнички групи во државите каде што канабисот беше легален за рекреативна употреба на возрасни.
Употребата на канабис се зголемува кај возрасните со малолетни деца во домот и е почеста кај оние кои живеат во држави каде што канабисот е легален за рекреативна употреба. Претходната студија на Гудвин покажа дека кај родителите со малолетни деца, употребата на канабис била забележана кај 12 проценти од родителите во државите со легален канабис за рекреативни цели, проследено со родителите што живеат во држави со легализиран канабис за медицински цели (9,5 проценти), со најниска преваленца забележана кај родителите во држави без закони за канабис (6 проценти).
„Зголемената употреба на канабис за возрасни низ САД може ненамерно да влијае на астмата кај младите. Во контекст на брзо растечката легализација на употребата и комерцијализацијата за возрасни (21 и постари) во САД, итно е потребна база на докази за да се информираат законодавците, креаторите на политиката, лекарите и јавноста за потенцијалното влијание врз здравјето на зголемената изложеност на пасивно чад од канабис (SCS) кај децата. Сепак, ниту едно клиничко ниту јавно образование во врска со изложеноста на децата на SCS не е достапно или рутински им се нуди на родителите“, истакна Гудвин.
„Иако е постигнат огромен напредок во управувањето со астмата во согласност со контролата на тутунот во изминатите неколку децении, можноста зголемената употреба на канабис за возрасни може да претставува нови ризици, бара подлабока студија, а особено, да се дознае дали SCS е поврзана со зголемување на морбидитетот на астма, вклучително и фреквенција на симптоми, употреба на лекови за спасување, оштетување – вклучувајќи пропуштени училишни денови – и итни медицински услуги.
„Сметаме дека итно се потребни повеќе истражувања за да се проценат потенцијалните последици од зголемената употреба на канабис кај возрасните во заедницата за респираторното здравје на децата и дека оваа работа треба да дојде пред, или барем да се направи истовремено со, широката комерцијализација на канабисот за возрасни. употреба во американските држави“, забележа Гудвин.
Коавтори се Катарзина Вајка, Градскиот универзитет во Њујорк; Ман Луо, УК, Сан Диего; Андреа Х. Вајнбергер, Универзитетот Јешива и Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн; и Мејер Катан, Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот Колумбија/Детската болница во Њујорк-Пресвитеријан/Морган Стенли.
Повеќе информации:
Рене Д. Гудвин и сор., Легализација на канабис и детска астма во Соединетите држави: еколошка анализа, превентивна медицина (2022). DOI: 10.1016/j.ypmed.2022.107414
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview