Итни случаи:  

Повикај доктор

рецензирана публикација доверлив извор
лекторирани
од Институтот за глобално здравје во Барселона
Пренаталната изложеност на постојани органски загадувачи може да придонесе за развој на детска дебелина и метаболички нарушувања. Сепак, резултатите од студијата координирана од ISGlobal, истражувачки центар поддржан од фондацијата „la Caixa“ и спроведена во соработка со францускиот Национален истражувачки институт за земјоделство, храна и животна средина (INRAE), сугерираат дека нутриционистичкиот статус на мајката за време на бременоста може да ги модулира овие ефекти.
Авторите на студијата, објавена во Environmental Health Perspectives, открија дека високите нивоа на витамин Б12 (се наоѓа главно во храната од животинско потекло, како што се млечните производи и месото, како и во витаминските додатоци) може да го засилат дебеличкиот ефект на пренаталната изложеност на фунгицид хексахлоробензен. Спротивно на тоа, диететскиот антиоксиданс β-криптоксантин (кој се наоѓа во многу растителни и животински храни, вклучувајќи портокали, јаболка и жолчки од јајце) може да има заштитен ефект против обезогените ефекти на перфлуорооктан сулфонат (PFOS).
Има се поголем број докази дека навредите на околината и мајчината исхрана во раните фази на развој може да влијаат на последователното здравје во детството. На пример, одредени постојани органски загадувачи кои можат биоакумулирани во масните ткива се поврзани со дебелина и метаболички нарушувања во детството. Овие соединенија, кои мајката може да ги внесе преку нејзината исхрана, вклучуваат загадувачи како што се хексахлоробензен и пестицидот познат како ДДТ, како и неговиот главен метаболит, ДДЕ.
Авторите на оваа студија сакаа повнимателно да ги разгледаат овие интеракции и да го истражат прашањето дали врз здравствените ефекти на постојаните органски загадувачи може да влијаат одредени хранливи материи кои ги делат нивните механизми за навлегување, транспорт и метаболизам или насочени кон слични молекуларни патишта. Накратко, тие сакаа да утврдат дали ефектите на овие загадувачи може да се модифицираат со липофилните микронутриенти, омега-3 или полинезаситените масни киселини внесени во храната.
За да го направат ова, тие се фокусираа на заедничкиот ефект на постојаните органски загадувачи и овие хранливи материи во текот на пренаталната фаза и нивната можна поврзаност со ризикот од дебелина кај децата.
Студијата се заснова на податоци од шпанската група за животна средина и раѓање во детството (INMA-INfancia y Medio Ambiente) собрани помеѓу 2003 и 2008 година. Анализата вклучува податоци за постојаните органски загадувачи и специфични хранливи материи во крвта на 1.394 жени во текот на првиот триместар од бременост и антропометриски мерења на нивните деца на седумгодишна возраст (од кои 40% биле со прекумерна тежина или дебели).
Тие ги анализираа податоците за шест органохлорни соединенија и четири супстанци од пер- и полифлуороалкил (попознати како PFAS). Испитуваните хранливи материи вклучуваат витамини (Д, Б12 и фолна киселина), полинезаситени масни киселини и каротеноиди.
„Забележавме дека загадувачите на животната средина и хранливите материи имаат заеднички ефект на интеракција врз ризикот од вишок тежина и дебелина“, објаснува Марибел Касас, која беше истражувач на ISGlobal во времето на студијата и е последен автор на трудот. „Врз основа на нашите резултати, можеме да претпоставиме дека високиот внес на мајката на витамин Б12 во врска со високата изложеност на хексахлоробензен придонесува за вишок тежина и дебелина во детството.
Друга нова опсервација беше дека, кај децата изложени во утробата на највисоки нивоа на перфлуорооктан сулфонати, ризикот од дебелина е поголем кај доенчињата чии мајки имале пониски нивоа на антиоксидантот β-криптоксантин – каротеноид.
„Потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие наоди и да се добие подобро разбирање за сложените интеракции помеѓу загадувачите и хранливите материи за време на бременоста и нивните ефекти врз метаболичкото програмирање на детето“, додава Герман Кано-Санчо, истражувач на INRAE ​​и прв автор на студијата. „Важноста на ова истражување е што ќе ни помогне да ги идентификуваме популационите подгрупи ранливи на постојани органски загадувачи и да воспоставиме попрецизни упатства за исхрана и дополнување на витамини за време на бременоста.
Повеќе информации:
Германски Кано-Санчо и сор., Нутритивна модулација на асоцијации помеѓу пренаталната изложеност на постојани органски загадувачи и дебелината кај децата: проспективна кохортна студија, перспективи за здравјето на животната средина (2023). DOI: 10.1289/EHP11258
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview