Итни случаи:  

Повикај доктор

Анализата на косата би можела да биде клучот за разбирање на употребата на дрога кај адолесцентите, бидејќи новото истражување открива дека речиси двојно повеќе деца користат супстанции од оние кои признале во едно американско истражување. Објавено во списанието American Journal of Drug and Alcohol Abuse, истражувањето кое опфаќа повеќе од 1.300 деца, на возраст од 9 до 13 години, открило зголемување од 9% во употребата на супстанции кога се додаваат резултатите од анализата на косата на резултатите од истражувањето.
Трудот сугерира дека анализата на косата многу ја надминува точноста на проценката на употребата на дрога во споредба само со анкетата, а експертите препорачуваат дека идните истражувања треба да ги комбинираат двата методи.
„Од витално значење е да ги разбереме факторите кои водат до употреба на дрога кај тинејџерите, за да можеме да дизајнираме насочени здравствени иницијативи за да ги спречиме децата да бидат изложени на дрога на млада возраст“, ​​вели Наташа Вејд, доцент по психологија на Универзитетот. од Калифорнија, Сан Диего, кој ја водел студијата.
Употребата на супстанци кај адолесцентите е сериозен проблем за јавното здравје, при што 5% од осмоодделенците во САД (од 13 до 14 години) пријавиле употреба на канабис во последната година. Бројките се уште поголеми за употребата на алкохол и никотин, при што 26% од учениците од осмо одделение признале дека пиеле, а 23% дека пушеле никотин во изминатата година.
Овие бројки се доволно загрижувачки, бидејќи употребата на супстанции за време на адолесценцијата е поврзана со цела низа негативни животни исходи – вклучувајќи слаби академски достигнувања, проблеми со менталното здравје и промени во функцијата на мозокот.
Но, што ако бројките се всушност поголеми од ова?
За да открие мултидисциплинарен тим експерти, предводен од д-р Вејд, прашал 1.390 деца дали земале дрога во последната година. Потоа, исто така, беа земени примероци од косата, така што независните тестови може да потврдат дали се случило неодамнешно земање дрога.
Од децата кои биле прашани дали земале дрога, 10% се согласиле дека земале дрога. Анализите на косата, исто така, покажаа дека 10% од адолесцентите вкупно биле позитивни на барем еден лек, при што 6,1% биле позитивни на канабиноиди, 1,9% алкохол, 1,9% амфетамини и 1,7% кокаин.
Сепак, децата кои сами пријавиле дека земале дрога не биле исти како оние кои биле позитивни преку примероци од коса. Всушност, од 136 случаи кои сами пријавиле каква било употреба на супстанција и 145 чии примероци од косата биле позитивни на кој било лек, пронајдени се совпаѓања за само 23 случаи.
Што е најважно, анализата на лекови за коса откри дополнителни 9% од случаите на употреба на супстанци над само-пријавувањето, речиси двојно го зголеми бројот на идентификувани корисници на супстанци на 19%.
„Долгогодишно прашање во истражувањето за употреба на супстанции, особено она што се однесува на деца и адолесценти, е потпирање на само-пријавување и покрај познатите ограничувања на методологијата. Кога ќе се прашаат, децата може погрешно да пријават (ненамерно или намерно) и да кажат дека земаат дроги кога не земаат, или обратно негираат дека земаат дрога кога навистина земаат“, додава д-р Вејд.
„Но, наместо целосно да се укине самопријавувањето за употреба на дрога, може да се добие попрецизна слика за употребата на супстанци кај тинејџерите со мерење на двете.
„Само-пријавувањето има свои силни страни, на пример, младите луѓе можеби се поподготвени да ја откријат употребата на супстанци на ниско ниво, но имаат помала веројатност да го откријат тоа кога ќе се појават обрасци за често земање дрога.
„Спротивно на тоа, анализите за коса не се доволно чувствителни за да се открие само еден стандарден пијалок алкохол или пушење на еден зглоб од канабис. Наместо тоа, методот е подобар во откривањето на честа и умерена до тешка употреба на дрога.
„Затоа, комбинирањето на двете методологии е од витално значење за прецизно да се одредат нивоата на употреба на супстанции кај тинејџерската популација.
Коментирајќи ги наодите од нивниот труд, авторите исто така додаваат дека е важно да се забележи дека постои можност некои, можеби дури и многумина од овие млади да не се свесни дека дури користеле супстанција, како што можело да се даде. до нив од родител или врсник или можеби едноставно заборавиле дека го користеле.
Повеќе информации:
Наташа Е. Вејд и сор., Согласност помеѓу самоизвештајот за употреба на супстанции и анализата на косата кај адолесцентите во заедницата, Американскиот весник за злоупотреба на дрога и алкохол (2023). DOI: 10.1080/00952990.2023.2164931
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview