Итни случаи:  

Повикај доктор

Во упатството за клиничка пракса издадено од Американската академија за педијатрија и објавено на интернет на 9 јануари во Педијатрија, се претставени клучните изјави за акција и препораките за консензус за евалуација и третман на деца со прекумерна тежина и дебелина. Сара Е. Хампл, М.Д., од Детската милост Канзас Сити Центарот за здрав начин на живот и исхрана на децата на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мисури-Канзас Сити, и колегите развија упатства за клиничка пракса за да ги информираат педијатрите и другите даватели на здравствена заштита за стандардот на грижа за оценување и лекување на децата со прекумерна тежина и дебелина.
Насоките наведуваат 13 клучни изјави за акција и дополнителни препораки за консензус. Тие вклучуваат евалуација на деца со прекумерна тежина и дебелина за коморбидитети поврзани со дебелината користејќи сеопфатна историја на пациентот, скрининг за ментално и однесувањето на здравјето. Прекумерната тежина и дебелината и коморбидитетите треба да се третираат истовремено.
За децата и адолесцентите, прекумерната тежина и дебелината треба да се третираат со користење на принципите на медицинскиот дом и моделот на хронична нега, при што се применува пристап кој ги признава биолошките, социјалните и структурните двигатели на дебелината. Врз основа на умерени докази, се препорачува мотивационо интервју за да се вклучат пациентите и семејствата во лекувањето на прекумерната тежина и дебелината.
На децата треба да им се обезбеди или да се упатат на интензивно здравствено однесување и третман на начин на живот, што е поефективно со поголеми часови на контакт. На адолесцентите на возраст од 12 години и постари со дебелина треба да им се понуди фармакотерапија за слабеење како додаток на лекувањето на здравјето и начинот на живот. Адолесцентите на возраст од 13 години и постари со тешка дебелина треба да бидат упатени за евалуација за метаболичка и баријатриска хирургија.
„На нашите деца им е потребна медицинска поддршка, разбирање и ресурси што можеме да ги обезбедиме во план за третман кој го вклучува целото семејство“, рече Хампл во изјавата.
© 2022 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview