Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Кери Свитман, Универзитетот во Алберта
Вдишениот азотен оксид, попознат како гас за смеење, треба да се користи пошироко за справување со болката и вознемиреноста кај децата кога тие се подложени на итен третман во болниците, вели експерт од Универзитетот во Алберта.
„Колку повеќе можеме да направиме за децата да го подобрат своето искуство со болка во одделот за итни случаи – што често е нивно прво изложување на здравствена заштита во криза – толку подобро ќе се справат како постари деца при повторени посети и како возрасни“, вели Самина Али. , професор по педијатрија и ургентна медицина на Медицински и стоматолошки факултет и педијатриски итен лекар во детската болница Столери.
Азотниот оксид е широко користен во стоматолошки ординации, во болниците за породување и породување, како и кај болничарите. Но, неговата употреба во одделенијата за итни случаи кај децата е сè уште ограничена во Канада, што резултира со тоа што многу деца страдаат од непотребна болка и понекогаш доведува до проблеми со фобија од игла.
Али е дел од националната истражувачка група за истражување на педијатриски итни случаи во Канада (PERC) и е главен центар во Западна Канада за решенија за деца во болка, и двете се делумно поддржани од Фондацијата за детска болница Столери. Али и колегите од групата неодамна објавија преглед на канадски клинички испитувања каде што азотен оксид се користел за управување со болка во детските центри за итни случаи.
Истражувачкиот преглед, предводен од Naveen Poonai и објавен во Canadian Journal of Emergency Medicine, е една од четирите студии што Али и нејзините колеги ги спроведуваат за да соберат докази за безбедна употреба на азотен оксид кај децата во Канада. Шест од 10 деца пристигнуваат во детските итни одделенија со болни состојби, вели Али, а управувањето со болката останува огромен предизвик во многу услови.
Неодамнешната студија на групата разгледа 30 клинички испитувања каде што се користеше вдишан азотен оксид, главно за време на интравенска инсерција или поправка на лацерација со помош на конци. Доказите од испитувањата покажуваат дека е безбеден и ефикасен кога се користи за време на интравенска инсерција, особено во комбинација со креми за отепување. Тоа е исто така добра опција за време на поправка на лацерација, иако истражувачите планираат дополнително да го проучат ова.
„Со употреба на азотен оксид, кој не вклучува игла и не вклучува потреба од голтање лек – и двете можат да бидат огромен предизвик за децата – ние сме во состојба да управуваме со нивната болка на начин што е помалку инвазивен и придонесува за помал стрес за нив“, вели Али, која исто така е членка на Институтот за истражување на здравјето на жените и децата и коавтор на првиот канадски национален стандард за управување со педијатриска болка, објавен оваа година.
Управувањето со педијатриската болка во одделот за итни случаи има последици надвор од обезбедувањето удобност за децата и ослободување од стресот на нивните семејства. Али вели дека до 1 од 10 возрасни луѓе страда од иглена фобија, состојба која може да вклучува и психолошки и физиолошки симптоми. „Тоа е вистински проблем“, вели Али, „и започнува во детството“.
Иглена фобија може да ги спречи луѓето да се имунизираат или да бараат третман за заразни болести. „Ги видовме резултатите од иглена фобија со COVID. Кога ги прашавме возрасните: „Зошто не ги земате вашите вакцини? Добар дел од нив рекоа дека тоа е затоа што не сакаат игли“.
Лекувањето на детската болка со азотен оксид за време на некои болни процедури е победа-победа за пациентите, давателите на здравствени услуги и администраторите во болницата, вели Али. Тој е ефикасен, безбеден, ефтин, може да биде лесно достапен и лесно се администрира преку писка на барање или маска со континуиран проток за најмладите пациенти.
Сепак, неодамнешното истражување на истражувачите на PERC покажува дека помалку од половина од канадските педијатриски лекари за итни случаи користат азотен оксид за лекување на детската болка и вознемиреност во одделот за итни случаи, најмногу поради тоа што не бил достапен на нивната локација.
Студијата, која ќе биде објавена оваа есен, покажува и дека азотен оксид се користел само во 6 од 15 канадски болници за итни случаи на педијатри во 2021 година – вклучувајќи ги и двете во Алберта.
Али се надева дека, откако нивното истражување ќе биде пошироко споделено, тие ќе можат да го зголемат тој број на двоцифрен број во следните пет години.
„Дел од овој процес е споделување на знаењето со семејствата, така што тие се овластени да се залагаат за своето дете и да прашаат за користење на азотен оксид за болка и анксиозност“.
Повеќе информации:
Naveen Poonai et al, Вдишан азотен оксид за болни процедури кај деца и млади: систематски преглед и мета-анализа, Canadian Journal of Emergency Medicine (2023). DOI: 10.1007/s43678-023-00507-0
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview