Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
од Американското здружение на анестезиолози
Азиските, шпанските и црните деца имаат многу помала веројатност да посетуваат лекари за уво, нос и грло (ОРЛ) (отоларинголози) или да добијат ушни цевки за повторливи инфекции на увото, според истражувањето презентирано на годишниот состанок АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА 2023 година.
Поставувањето на ушните туби (тимпаностомија) е најчеста амбулантска процедура кај децата во САД. Цевките ги намалуваат инфекциите на увото така што го пуштаат воздухот да тече во и надвор од средното уво и ја испуштаат течноста што се акумулира. Постапката бара упатување на ОРЛ, а доколку не се лекува, инфекциите на увото може да предизвикаат губење на слухот и доцнење на говорот.
„За прв пат, нашата студија покажа дека постојат значителни разлики во стапката на посети на ОРЛ кај деца со инфекции на увото, врз основа на расата и етничката припадност“, рече Ју Ши, м-р, MPH, водечки автор на студијата и доцент. за анестезиологија во клиниката Мајо, Рочестер, Минесота.
„Веројатно има повеќе причини зошто стапката на посети на ОРЛ кај овие деца варира. На пример, можеби им е даден упат за ОРЛ, но нивните родители решиле да не одат затоа што не го следеле советот на нивниот лекар поради недостаток на доверба, јазични бариери или недостаток на информации. Исто така, можно е да не можат да присуствуваат на состанокот поради работа или проблеми со транспортот. Сите овие фактори можат да придонесат за диспаритети во здравствената заштита.”
Истражувачите анализирале 187.776 деца, користејќи база на податоци за приватно осигурени пациенти во голем здравствен план во САД, кои имале три или повеќе инфекции на увото за шест месеци или течност во увото повеќе од три месеци. Според студијата, 148.472 деца биле бели, 18.266 биле Хиспано, 12.153 биле Црнци и 8.885 биле Азијци. Врз основа на стандардните клинички упатства за управување со отитис медиа (инфекции на увото), сите ги исполнуваа критериумите за упатување на ОРЛ.
Вкупно, само 85.175 (45,3%) деца биле оценети со ОРЛ – 69.269 биле бели, 7.384 биле шпанско потекло, 5.513 биле црни и 3.009 биле азијци. Белите деца имале највисока стапка на посети на ОРЛ (46,7%). Стапката на посети на ОРЛ ординација за црните деца беше малку пониска (45,4%), по што следеа децата од Шпанија (40,4%), додека децата од Азија имаат најниска стапка (33,9%). Во споредба со белите деца, децата од Азија имале 30% помали шанси, децата од Хиспанците имале 16% помали шанси и децата од Црнците биле 7% помали шанси да посетуваат ОРЛ посети откако им биле дијагностицирани инфекции на увото кои би можеле да имаат корист од поставувањето на ушните цевки.
Помеѓу децата кои биле оценети од лекар ОРЛ, 52.265 добиле поставеност на ушните цевки – 43.462 биле бели, 3.971 биле Хиспано, 3.365 биле црни и 1.467 биле Азијци. Сепак, децата од Азија имале 26% помали шанси, децата од Хиспанците имале 17% помали шанси, а црните деца со 7% помала веројатност да стават ушни цевки, во споредба со белите деца.
„Расните и етничките разлики очигледно играат улога во поставувањето на ушната цевка“, рече д-р Ши. „Нашата студија сугерира дека на азиските, шпанските и црните пациенти можеби им е потребна поголема поддршка при одлучувањето за операција. Потребни се повеќе истражувања за да ни помогнат подобро да разбереме што придонесува за овој помал пристап.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview