Итни случаи:  

Повикај доктор

Речиси 80% од децата во САД растат со брат или сестра. За многумина, браќата и сестрите се животни сопатници, блиски доверливи и споделувачи на спомени. Но, браќата и сестрите се исто така природни конкуренти за вниманието на родителите. Кога браќата и сестрите сметаат дека љубовта и вниманието на родителите се ограничени — или заоблени во корист на нивниот брат или сестра — може да дојде до ривалство. Ривалството може да ги мотивира децата да развијат уникатни таленти, способности – како на пример во академски, спорт или музика – и други карактеристики за да го привлечат вниманието на нивните родители. Меѓутоа, понекогаш ривалството може да доведе до љубомора и расправии – а премногу од тоа може да доведе до агресија, малтретирање, па дури и злоупотреба и насилство.
Ние сме истражувачи кои се фокусираат на динамиката на браќата или сестрите, родителството и менталното здравје. Конфликтот меѓу браќата и сестрите нашироко се смета за нормален, но во изминатата деценија, едно ново истражување постојано покажува дека агресијата и злоупотребата на браќата или сестрите не се далеку од безопасни – и може да имаат доживотни последици.
Агресивното однесување се карактеризира со намера да се предизвика штета, вклучувајќи физичка болка и понижување. Многу однесувања меѓу браќата и сестрите одговараат на оваа дефиниција.
Во 2013 година, користејќи податоци од над 1.700 деца во САД, откривме дека една третина од децата на возраст под 18 години доживеале физичка, имотна или психолошка виктимизација на браќата или сестрите во претходната година. Всушност, агресијата на браќата или сестрите е најчестиот облик на семејно насилство, со повеќе деца жртви на брат или сестра отколку од старател. Тоа е форма на семејно насилство за која не се зборува, и покрај неговата сеприсутност.
Големи напори беа насочени кон намалување на агресијата од врсниците, попозната како малтретирање од врсници. Негативните последици од малтретирањето од врсници се широко признати. Но, истражувањето од 2015 година на 4.000 американски деца покажа дека во текот на една година повеќе се жртви на брат или сестра (21,8%) отколку од врсници (15,6%).
Кога се случува малтретирање од врсници, родителите сакаат тоа да престане – а експертите ги охрабруваат родителите да разговараат со своите деца за тоа што се случило. Корективните мерки може да вклучуваат помагање на насилникот да развие разбирање и емпатија.
Сепак, кога истото агресивно однесување го покажуваат браќата и сестрите, тие обично се отфрлаат од родителите, па дури и од самите жртви на браќата и сестрите. Всушност, често се случува обвинување на жртвата, при што жртвата брат или сестра е виновен дека го налутил братот или сестрата што злоставува или е премногу чувствителен.
Збунетоста за разликата помеѓу ривалството и агресијата на брат или сестра ги спречува луѓето да ја препознаат. Агресивното однесување, како што се туркањето, удирањето или кршењето на негуваните лични предмети, ги надминуваат благите конфликти или минливите расправии. Но, родителите често го рационализираат агресивното однесување на браќата или сестрите – тоа е само ривалство, тоа е нормално, никој не е повреден. Понекогаш возрасните дури мислат дека е добро за развојот на децата да се справи со агресивното однесување – дека тоа ги прави построги.
За некои, агресијата на браќата или сестрите може да биде хронична и да премине на злоупотреба на брат или сестра, што може да остави физички или психолошки повреди. Злоупотребата вклучува предмети, оружје, повеќе мачители или сексуални напади. Околу 4% од децата во САД изјавуваат дека за време на инциденти во кои нивниот брат или сестра ги тепал, клоцал или удирал со тупаници, се здобиле со повреда или било употребено оружје. Широко распространето мислење е дека агресијата меѓу браќата и сестрите не може да биде злоупотреба. Но, за изненадувачки број на деца, тоа е. Ова лажно верување доведе до многу страдања во тишина.
Агресијата на браќата или сестрите е поврзана со полошо ментално и физичко здравје во текот на животот на сторителите и жртвите. И двајцата доживуваат повисоки стапки на депресија, употреба на супстанции, деликвенција и несоница. Дополнително, податоците покажуваат дека само еден инцидент на виктимизација од рацете на брат или сестра е поврзан со полошо ментално здравје во детството и адолесценцијата.
Искуствата со агресија на брат или сестра, исто така, влијаат на другите односи. Односите родител-дете може да страдаат. Некои жртви може да се отуѓат од своите брат или сестри и родители. Дополнително, агресијата на браќата или сестрите и однесувањето на виктимизација често се рефлектираат во односите со врсниците и запознавањето.
Причината за агресијата на брат или сестра може да биде вкоренета во семејната динамика. Родителите можат да моделираат негативни однесувања кои потоа се повторуваат од децата.
Нашето истражување откри дека родителските конфликти, насилството и грубото родителство се поврзани со виктимизацијата на браќата или сестрите. Во друга студија, покажавме дека семејните неволји – како што се губење на работа, болест и смрт – биле исто така поврзани со агресија и злоупотреба на браќата или сестрите.
Одредени особини на личноста, како што се ниската емпатија и гнев, исто така се поврзани со агресивноста кон брат или сестра.
Родителите често сакаат едноставно да го прекинат однесувањето и да продолжат понатаму — или да го игнорираат. Сепак, ова е пропуштена можност за предавање на важни социјални вештини. За да им помогнат на децата да имаат позитивни односи во нивните животи, родителите треба да научат како да се движат кон конфликтите на здрав начин.
Кога ќе се појави агресивно однесување, родителите треба веднаш да го прекинат. Без да заземаат страна, родителите можат да им помогнат на своите деца уште од мали нозе да научат вештини кои ја намалуваат агресијата, како што се слушање, гледање на перспективата на друга личност, управување со гневот, преговарање и решавање проблеми. Овие важни вештини го намалуваат деструктивниот конфликт и се поврзани со подобро ментално здравје. Тие, исто така, потенцијално ја спречуваат агресијата во други видови врски.
Во случаите на злоупотреба на браќата или сестрите, учењето на вештините за решавање конфликти на браќата и сестрите не е соодветно. Вклучувањето во медијација може дополнително да го виктимизира детето што е насочено кога има нерамнотежа на моќта и присутна потенцијална или вистинска сериозна штета. Да се ​​биде жртва и злоупотребен не е форма на ривалство; бара од семејството да побара помош од професионалец за ментално или физичко здравје.
Истражувањата покажуваат дека е време да се промени вообичаената идеја дека агресивната динамика на брат или сестра е безопасна. Негувателите треба да ги сфатат овие однесувања исто толку сериозно како што го прават малтретирањето од врсници или други форми на семејно насилство. Решавањето на агресијата и злоупотребата од браќата или сестрите може да ја подобри менталната и физичката благосостојба на децата – како и квалитетот на нивните односи, и внатре и надвор од семејството.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview