Итни случаи:  

Повикај доктор

Во Соединетите Американски Држави, младите со ниски приходи, Латино се несразмерно погодени од дебелината, при што 25,8% од младите Латино на возраст од 2-19 години се сметаат за дебели, што е приближно два пати поверојатно во споредба со нивните не-латино-бели колеги. Повисокото ниво на дебелина резултира со зголемен ризик од кардиометаболни заболувања, кои се група на поврзани болести предизвикани од нездрав начин на живот и/или зголемена генетска предиспозиција. Една нова студија предводена од Алисон Меккеј, RDN, менаџер на одделот за студии за исхрана и храна, идентификуваше покачен инсулин, хемоглобин A1C, триглицериди и други кардиометаболички биомаркери кај латино младоста од раната основна возраст. Слични абнормални биомаркери се наоѓаат кај возрасните. Меккеј ги спореди кардиометаболните биомаркери помеѓу возраста и половите парови на латино деца на возраст од основно училиште со дебелина наспроти врсниците со здрава тежина.
„Следењето на разликата во биомаркерите кај децата со дебелина и децата со здрава тежина може да помогне да се идентификуваат оние кои се изложени на поголем ризик од развој на неколку болести и здравствени проблеми. Ова ќе овозможи претходни интервенции и ќе го намали бројот и тежината на децата кои се погодени од дебелината и поврзани болести подоцна во животот“, рече Мекеј.
Наодите се објавени во Southern Medical Journal. Дополнително, студијата откри покачени маркери на црниот дроб во двете групи, што може да укажува на генетска или етничка предиспозиција за абнормална функција на црниот дроб, но потребни се повеќе истражувања.
Повеќе информации:
Алисон Ј. Меккеј и сор., Разлики во кардиометаболичките биомаркери помеѓу децата од основно училиште – Латинска возраст со дебелина наспроти здрава тежина, Southern Medical Journal (2023). DOI: 10.14423/SMJ.00000000000001506
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview